místopř. Jos. Apeltauer, II. j. K. Ferenz. Čl. odb. dámského: místopředsed. pí. M. Grimo-nichová, pí. B. Klusáčková, pí. M. Šnorová, pí. J. Kornfeldová, j. sl. E. Filsakova, Anna Kalinova, A. Jeřábkova, pokladní sl. Marie Hromátkova. Pracovnice při výstavce: slečny K. Letovských, Al. a Marie Letovských, J. Felixova, Švejdova, pí. Rosolová, pí. B. Smey-kalová, pí. B. Bišofová, sl. A. Sablíkova, sl. A. Šůrova, sl. Štumpfova, Em. Dobrovolný, Josef Zahradník, August Knob, Josef Süss, V. Apltauer, F. Mach, P. J. Celý, A. Jeřábek, F. Štourač, Skucius, Jos. Pohanka, F. Kovář, K. Košťál, E. Kudrna, A. Krčál, O. Veliš, K. Šablík a celý odbor dámský i mužský výbor.

3. Ve Slezsku.

Frýdek. Př. P. J. Ježíšek, far. Hnojník. Př. J. Jámal.

Opava. Odbor zřízen r. 1894. Výstavka od 3. do 12. září 1893. Př. V. Prssek, řiditel čes. gymn., j. A. Karásek, prof. čes. gymn. Funkcionáři: P. Jan Vyhlídal, kooperator z Jaktáře, Fr. Hradil, řed. škol z Klimkovic, R. Gudrich, uč. z Raduně. Čl. výb. : dr. R. Dubový, adv., dr. F. Stratil, adv., dr. A. Mlčoch, adv., dr F. Káhlík, prof., J. Ulrich, uč., L. Sedláček, uč., K. Vinopal, uč., D. Ulrich, řid.

Orlová. Odbor zřízen r. 1892. Výstavka od 2. do 12. září 1894. Př. P. Káňa, j. J. Vluka, místopř. K. Prousa, pokl. J Rameš Čl. výb.: F. Polášek, J. Pštros, pí F. Jestřábková, pí. Fričova, slečny: A Kozakova, M.Jestřábkova,

M. Biedermannova. Pracovníci při výstavce: svob. pán František z Henmigrů, K. Frič, K. Jestřábek, A. Bočanovský, Frant. Halfar, Jan Křístek, J. Chrobák, Fr. Jelínek, K. Žalman, F. Hýbner, F. Soukup, J. Korejž, K. Václavík, K. Fantarius, J. Hawrland, F. Havlín, Frant. Meinhardt, L. Horejš, slečny: M. Adamova, L. Krejzová, a Hořovské, J Kassia, V. Krejčí, J. Lehnert, J. Mládek.

Ostrava Polská. Odbor zřízen r. 1892. Př. dr. E. Pavlovský, j. dr. Hradečný a Rud. Kuča. Funkcionáři: sl. M. Geislerova, Erich Mládek, inž., V. Šembera, inž., K. J. Bukov-ský — v Polské Ostravě.

Těšín. Př. B. Šimáček, soud. adj., j. B. Chadrabová v Šebišovicích. Funkcionář Jos. Janša v Morávce.

4. Na Uherském Slovensku.

Turčanský Sv. Martin. Př. M. Dula, j. A. Bielek, členové: B. Bulla, A. Halaša Sve-tozár Hurban-Vajanský, Pavel Mudroň, Žiga Pauliny-Tóthj Ambro Pietor, P. Socháň.

5. V Dolních Rakousích.

Vídeň. Př. dr. F. Pastrnek, j. JUC. Jos. Urban, pokl. J. Maruška, red. dr. J. Karásek, zapis. F. Assmann, J. V. Klíma, V. Knop a A. Švimberský, členové komitétu installač-ního, redaktor »Věstníku« V. Cinnert, F. A. Dastich, J. Hora, V. Hromádko, Bobeš Hüb-ner, V. Kurz, dr. Jan Lenoch, J. Němeček,

dr. F. Preissler, J. Rybička, A. Sýkora, P. K. Žák

6. V Americe.

Odbor katolický. Předs. V. Lála, velkoobchod., místopř. J. Geringer, člen notářské firmy Vopička, Kubín a sp., dopis. taj. M. Farník, far., protokolní taj. V. Gross, red., pokl. V. Žák, obchod. v oděvu, důvěrníci: A. Sobotka, F. Vokoun, A. Malčák (později též pokladník), J. Peklo účetní) a P. Neužil O.S.B, (druhý místopř.), vesměs v Chicagu. Zástupcem odboru v Praze byl dp. V. Hojsa, katecheta dívčí měšťanské školy na Starém Městě v Praze.

Odbory spolků svobodomyslných. Př. Jan Pecha, místopř. J. W. Beneš, 1. taj. Jan Spěvák, II. taj. J. Košař, pokl. F. Fišer, účet. X. Pergler, členové: H. Hrejsa, V. Víša, J. Doležal J. Žák, vesměs zástupci velkořádu státu III. Č. S.P.S. v Chicagu. Kromě toho byl agi-tační výbor plzeňského (amerického) Sokola, v němž zasedali: dr. F. J. Jirka, J. F. Krčil, J. Spěvák a J. Košař. Dopisování vedl Jan Spěvák.

V ústředním literárním výboru kvalitativním (viz str. XXV., kdež uvedeni byli členové literárního výboru kvantitativného) byli: př. prof. dr. J. Zubatý, j. dr. J. Jakubec, a členy: E. Jelínek, spis., prof. Ad. Černý, stud. fil. Malovaný, Prach a Glos.

V krajinském odboru hořickém (viz str. XXVIII.) byl též členem řídící učitel J. Freiberk.

Personál Národopisné výstavy českoslovanské.

Funkcionáři a úředníci. Dr. Emanuel Kovář, jednatel hlavního a výkonného výboru, L. Schulz, ředitel kanceláře, Karel Procházka, účetní, J. Vondra, pokl., JUC. F. C. Vlk, zást. jedn., P. Albieri, správ. kancel. pro přijímání předmětů, MUC. R. Drbal, F. Neumann, J. Vaník, J. Vildmann, O. Kučera, A. Vinař, J. Svoboda, I. Rüffer, F. Nusl, F. Palatý, JUC. V. Bendl, A. Papoušek, J. Adam, V. Šubrt, J. Prokop, O. Kuchař, F. Fuchs, J. Marek, V. Bolech.

Stavební kancelář. B. Dvořák, architekt, správce kanceláře, F. Pecháč, architekt, dr. K. Plischke, dříve protokolista výk. výboru, později taj. stav. výb., J. Kyncl.

Sluhové kancelářští. Fr. Čtvrtečka, J. Gebauer, G. Bureš, J. Král, A. Průcha, J. Bruckner. Sčítat. lístků M. Hubecká.

Orkestr. K. Kovařovic, kapel. Housle I. Jan Reichl, II. kapelník, O. Kozel, koncertní mistr, K. Koudelka, B. Summ, O. Perner, J. Kafka, Jar. Kozel, Jos. Čermák, J. Egem, J. Vedral; housle II. J. Bareš, A. Pekař, J. Greif, J. z Jeleníku, V. Vokoun, Herel, F. Malý, J. Kanderal, O. Mácha; viola J. Platt, O. Uli-mann, J. Podhorský, V. Patočka, Švor, Em. O. Bareš; cello R. Pavlata, J. Müttermüller, F. Baudiš, V Halíř, Anderle; kontrabas V. Kuchynka, K. Kopecký, R. Otahal, Josef Schiffner, H. Adam; harfa Jos. Šipánkova; flauta F. Praský, V. Leyer, E Krejčí; oboe A. Řezáč, F. Potůček, B. Řezáč; klarinet F. Trdlička, F. Houdek, J. Cehkl; fagot Josef Knobloch, V. A. Fučík, K. Blažek; lesní roh V. Grubner, B. Wolf, Weiss, Jos. Vokoun; tromba A. Soukup, V. Vondrák, A. Lacina; tromboni J. Hilmer, F. Filipovský, J. Vokas; tuba A. Mařík; timpani C. Junek; velký buben

(talíře) V. Andrys; malý buben-triangl Frant. Hais. Sluha A. Reichel.

Kontroloři. F. Malina, Fr. Prášil, Frant. Beneš, K. Krejčík.

Vrátní. K. Morávek, J. Loužecký.

Dozorcové pavillonů v hořejší části výstaviště. Vrchní dozorce R. Rühr; dozorcové A. Kotouč, J. Kutina, A. Koula, P. Kredba, Jos. Souček, Fr. Červinka, Ant. Polydor, A. Hartmann, V. Cejnar, Jan Diviš, Vil. Novák, Jak. Ruhs, V. Šenkýř, L. Michl, Fr. Lavička, J. Neumann, Markuci, K. Cimler, Šnitter, V. Šmid, J. Kaigl. Dozorcové národopis. paláce. Vrchní dozorce A. Gasser; dozorcové Jan Novotný, J. Průcha, Jos. Rydlo, V. Pokorný, Fr. Brož, J. Kurz, Fr. Pšeničný, K. Kočí, Fr. Pučelík, H. Fleischmann, J. Pacovský, Václ. Berger, A Honisch, F. Šurovský, Fr. Zápo-tecký, Jos. Janda, K. Šmögl, J. Linhart, Em. Špitálský, E. Kryšpín, V. Plesar, J. Švadlenka,

E, Braun, A. Baudyš, F. Šimeček, J. Schaller, J. Husník, V. Gregor, F. Tomáš, J. Hoffmann, M. Váchoda, Jan Vacek, Václ. Urbánek, Fr. Kromer, A. Kyšperka, Jan Hrdý, B. Tuláček,

F. Svoboda, A. Sklenář, V. Vlasák, Václav Lehovec, A. Ludvík, L. Wegr, V. Zeman, J. Švejnoha, M. Králíček, Q. Martinovský, Jos. Zvolský, J. Danielis, K. Černý, Fr. Kolbe, J. Šolz, F. Chevalier, Ant. Vojáček, Kratochvil, J. Jiroušek, J. Řepka. Dozorcové ve staveních vesnice M. Jiříkovský, R. Spurný, M. Spurná, A. Křepilová, A. Zárubová, Ant. Mučka, Jan Michalčík, Michalčíková, T. Kont, Fr. Štem-berg, J. Kluzáková, J. Hejcman, M. Hejcma-nová, A. Šlesinger, B Svoboda, M. Knopfová, J. Klimeš, K. Weis, F. Jedlička, V. Pochmann, M. Luhačná, J. Štědrovský, Frantáš, F. Šimku. Dozorcové v budově moderního průmyslu. Vrchní dozorce B. Brabec; dozorcové Josef

Horák, J. Špitalský, A. Novotný, A. Stejskal, J. Jiřinec, V. Záhora, J. Kraus, Aug. Vaněk, E. Taufmannn, A Juliš, Frant. Polák, Boh. Červenka, J. Bartůšek, F. Procházka, Frant. Záruba, Jos. Juliš, A. Šiling, A. Svoboda, Fr. Šimek, J. Špic, F. Pokorný, F. Sobotka, A. Karlík, J. Štědronský.

Ponocní. V. Šroubek, F. Mašek.

Personál u vchodů. Inspektor J. Kárník; kontroloři Jos. Valenta, J. Malat, E. Anger, Kejzlar; inkasista Barták; pokladníci Hořica, Spálenka, Drastík; biletáři: B. Graineter, F. Gross, J. Bičiště, Dalibaba, V. Kafka, Draho-ňovský, Hrubý, Posejpal, Bezkočka, V. Mrázek, Volf, Štípek, F. Beran; vrátní Hromádka, Charvát, J. Hummel, Ronek, Süss, J. Hostaš. Ve »Staré Praze« kontrolor Javůrek; pokl. J. Koblič; vrátní A. Münnich, Martínek; dozorcové Uher, F. Nedbal. V bludišti poklad. sl. A. Stárkova; dozorcové Rott, A. Hlozal. V koncertní síni pokl. Veit; biletáři J. Bouša, Pleskot, J. Báťa, J. Pošva, Ježek, Šebek, Blažej, G. Krenk. V amfitheatru pokl. Prokop.

Šatny. Garderobieři A. Poš, A. Novák; příručí B. Vocáskova, A. Ducháčkova.

Hlídači denní Majer, Kos, Ciner; noční Patera, Karas, Šroubek, Císař. Posluhovačka M. Babická. Uklízečky. Baťková, Kaclová, Kunová, Soukupová, Bímová, A. Šourková, Hervertová, Klicnerová, Valtová, Smetanová, Majerová, Palasová, Hrachovcová, Kadličková, Novotná, Barková, Mitrovcová, Škopová, Doležalová, Šipková, Nováková, Chrpová, Kočová, Kainová, Soudková, Doležalová, Mitrovcová, Schejbalová, Rybová, Smě]á, Petníková, Jahodová, Bašová, Lehovcová, Řehková, La-katošová, Sedláčková, Firytová, Břežinková, Korbelová, Šipková, Kochanová, Řezníčková.