Výbory a odbory.

I. Hlavní výbor.

Protektor výstavy: Č. Gregor, starosta král. hlav. města Prahy. — Čestní předsedové: K. Adámek, Fr. Bartoš, Jan hrabě Harrach, hrabě Arnošt Sylva-Tarouca. — Předseda: JUDr. hrabě Vladimír Lažanský. Místopředsedové: Prot. dr. Ol. Hostinský, A. Häusler, F. A. Šubert. Pokladník: Jos. Ort. Jednatel: Phdr. Emanuel Kovář, docent české university v Praze, dle řádu výstavního zasedal ve všech jiných výborech a odborech.

Členové hlavního výboru: Zástupcové korporací: dr. E. Eiselt (Družstvo Nár. divadla v Praze), V. Němce, cís. rada (Obch. a živn. komora v Praze), dr. B. princ ze Schwarzen-bergu (Rada zeměděl. pro král. České), dr. V. Škarda (Klub nár. strany svobodomyslné). Okresní výbory: v Brandýse n. L., Mnich. Hradišti (J. Durych), Semilech, Slaném (Jos. Hlaváček), na Smíchově (Ant. Peluněk) a na Kr. Vinohradech (J. Hlaváček). Města: Praha (R. Storch a Hubáček), Hořice (F. Pokorný), Karlín (J. Engelmann), Smíchov (Fr. Čuřín), Vinohrady (B. Staněk), Žižkov (V. Čermák). Banky a záložny: Banka Živnostenská pro Čechy a Moravu v Praze (J. Otto), Záložna Sv.-Václavská v Praze (P. J. Drozd), Záložna hospodářská v Čáslavi (Fr. Procházka), Záložna občanská v Karlíně, Záložna hospod. na Mělníce, Záložna rolnická ve Velvarech (H. Janda). Zástupcové spolků: Věra Čalounová (Ustř. jednota učitelská v Praze), Frant. Černý (lit. a řeč. spol. »SIavia«), J. O. Černý (Jednota zpěv. spolků), A. Česal (Spolek pro povznesení návštěvy cizinců), Vil. Hauner (Měšť. bratrstvo výčepníků), dr. A. Holubov-ský (Spol. honební a na ochranu zvěře v král. Českém), Jos. Hübsch (Zemská ústř. jednota hasičská pro král. České), Josef Hvozdecký (Spolek krajinských žurnalistů), P. J. Keberle (Ústřed. jednota včelařská pro král. České), J. Kuffnerová (Ženský výrobní spolek), Fr. Liška (Českoslov. obchodn. Beseda v Praze), J. Liška (Obch. spolek »Merkur«), A. Madiera (Umělecká Beseda v Praze), V. Němec (Obch. kom. v Praze), Em. Neumann (Ústřední sbor vojenských vysloužilců), dr. F. Podlipský (Nár. jednota severočeská), dr. J. Polívka (Společn. přátel starožitností), dr. Stanislav Prachenský (Pražský klub), J. Procháska (Spolek honební a na ochranu zvěře), J. Skalička (Zem. jed. soukromých úředníků), A. Syřiště (Měšťanské bratrstvo výčepníků), řed. B. Šimáček (Vinařský spolek v Čechách), J. Špringer (Spol. knihkupeckých účetních v Praze), M. farm. Vostřebal (Severočeská jednota), K. Vozáb (Ústř. jednota hasičská pro Moravu a Slezsko).— Jednotlivci: Mik. Aleš, dr. J. Bernat, J. O. Černý, J. Dumek, J. Eckert, A. Gold-schmied, V. F. Goller, J. Gottwald, dr. Jos. Haasz, dr. S. B.Heller, dr. J. Herben, Gustav Hodek, JUC. J. Husník, A. Chmel, E. Chvála, dr. Em. Kaufmann, J. Klusáček, El. Krásno-horská, dr. Jan Kvíčala, K. B. Mádl, dr. H. Máchal, dr. J. Matiegka, V. J. Novotný, dr. K. Plischke, dr. Jan Podlipný, řed. Pokorný, F. Průša, K. Rieger, V. J. Rott, B. Schnirch, P. Sobotka, F. Šafránek, F. Tallowitz, dr. Josef Thomayer, dr. V. Tille, Jan Urbánek, M. Vanklová, Jaroslav Vlček, Vl. Vondráček, F. Wiesncr, dr. Zik. Winter, J. Zeyer.

II. Výkonný výbor.

(Funkcionáři titéž jako při hlav. výboru.) Členové výkonného výboru: Ad. Frumar, Em. Hulička, dr. J. Jakubec, dr. V. Kopista, dr. V. Kurz, dr. Jul. Nejedlý, dr. L. Niederle, Jan Otto, prof. dr. J. Pražák, V. Roštlapil, Fr. Ruth, V. Ruttner, V. Ryba, dr. J. Scheiner, Fr. Schlaffer, Ferd. Schläger, Alex. Storch, St. Sucharda, prof. Alb. V. Velflík. — Náhradníci: Vl. Havelková, MUC. Fr. Hamza, J. Herain, J. Hudl, V. Němec.

III. Ústřední výbory.

Finanční komise. A. Häusler, předseda. Členové: F. B. Batovec, L. J. Čech, E. Hulička, dr. V. Kurz, J. Otto, J. Ort, Fr. Ruth, F. Schäger, A. Storch, F. Tallowitz, J. Vod-ňanský.

Výbor stavební. Výbor užší: V. Roštlapil, F. Schlaffer, prof. A. V. Velflík. Výbor širší: A. Cechner, A. Čenský, J. Herain, J. Koula, R. Kříženecký, A. Makovec, J. Pfeffermann, J. Podhajský, Ed. Sochor, J. Stibral, F.Thomayer, J. Vejrych, dr. Z. Winter, B. Živna.

Instalační výbor. B. Schnirch, sochař, předseda, Em. Hulička, učitel, I. místopředseda, J. V. Slukov, člen Nár. div., II. místopředseda, MUC. R. Drbal, zapisovatel. — Členové: Fr. Bílý, A. Czurba, P. Fr. Ekert, MUC. J. Hamza, pí. Vl. Havelková, dr. O. Hostinský, dr. J. Jakubec, MUC. J. Jíra, dr. Č. Klier, J. Klusáček, A. Makovec, dr. Jindř. Matiegka, dr. L. Niederle, J. Otto, pí. Vlasta Pittnerová, dr. F. Počta, Fr. Podhajský, dr. Preininger, T. Rašín, V. Roštlapil, V. R. Smolík, dr. Jan Srb, K. Steinich, St. Sucharda, P. E. Šittler, Ig. Em. Škola, Fr. Šlaffer, J. Špriňar, A. Švanda, J. Trneček, dr. J. Vlach.

Krajinský subkomitét instalačního výboru. J. Špriňar, předseda, J. Jíra, místopředseda, R. Drbal, zapisovatel. Důvěrníci obvodů: I. Rakovnicko-Podřipsko: dr. Fišera, Albín Majzl. II. Turnovsko: dr. J. Jakubec, Frant. Kytler, J. Špriňar. III. Polabí: St. Křečan, H. Křečan. IV. Náchodsko: MUC. Fr. Šmída. V. Plzeňsko: A. Honzík, M. Hrubý, V. Šmíd, V. Šimerka, dr. M. Wellner. VI. Střední Čechy, severní část. VII. Horní Posázaví: MUC. Fr. Hamza, VIII. Litomyšlsko. Vysokomýtsko: MUC. J. Jíra. IX. Střední Čechy, jižní část: JUC. Harmach. X. Chodsko: MUC. M. Duffek, MUC. B Vacek. XI. Pošumaví: J. Pinl, R. Knopf. XII. Táborsko : A. Kšír, dr. O. Schrutz. XIII. Horácko: V. Pitlnerová. XIV. Brněnsko: R. Drbal, V. Drbalová. XV. Haná : R. Drbal, V. Havelková, M. Havelková, B. Lojková, M. Wanklová, H. Absolonová. XVI. Záhoří: Fr. Hradilík. XVII. Lašsko-Těšínsko: J. Janša. XVIII. Opavsko: P. Stypa. XIX. Valašsko: K. Bubela, Dušan Jurkovič, JUC. Jos. Válek. XX. Slovač Morav.: dr. Niederle. Slovensko uherské: PhC. J. Smrtana, J. Šrobar.

Zábavní výbor. Vác. Ruttner, předseda, V. Kühnel, místopředseda, R. Drbal, jednatel. Členové: A. Adámek, J. Buďárek, J. O. Černý, Jar. Distl, dr. V. Doubrava, dr. K. Fišera, MUC. E. Fleissig, Fr. Frencl, Ph. Mg. T. F. Geisselreiter, F. Hamáček, St. Havlík. Filip Hejduk, K. Horn, A. Jandl, prof. J. Klička, L. Kramata, dr. V. Kurz, R. Kutina, JUC. K. Lange, J. Lukeš, Jos. Mádr, dr. K. Maserek, K. Moláček, dr. Jos. Němeček, dr. K. Plischke, dr. V. Scheiner, arch. F. Schlaffer, F. Schlä-ger, V. Slukov, I. V. Stránský, F. Ševcovic, K. Štapfer, J. F. Štěpánek, V. Ulrych, A. Vojta, J. Zika.

Reklamní odbor. A. Häusler, předseda, J. Grégr, J. Kvapil, J. Otto, dr. Plischke, V. Ruttner, Alex. Storch. Z reklamního odboru zvolena komisse pro hlavní katalog: A. Häusler, dr. L. Niederle, J. Otto, Alex. Storch.

Odbor zeměpisný. Dr. F. Počta a dr. Jar. Vlach.

Odbor statistický obstarali dr. Č. Klier a dr. J. Srb.

Odbor pro anthropologiclké oddělení. Dr. prof. J. Hlava, předseda, dr. prof. J. Reins-berg, místopředseda. Dr. L. Haškovec, dr. J. Matiegka, jednatelé. Dr. Č. Herlich, dr. L. Niederle, dr. VlI. Preininger, J. N. Woldřich. Prací se súčastnili dále: O. Bízek, J. Fiala, Ant. Jerie, J. Jogl, V. Kubín, K. Meinich, J. Mikulášek, V. Miiller, Zd. Reichl, L. Šnajdr, dr. J. Strnad, Fr. Vondráček. — Velká statistika anthropologických poměrů mládeže a

dorostlých pořízena byla na základě zpráv četných spolupracovníků v Praze a na venkově; súčastnil se jí tak jako celého díla N. V. Č. celý český národ.

Odbor pro oddělení jazykové (dialektolo-gické). Prof. V. J. Dušek, referent pro Čechy. Členové: Docent dr. J. Polívka, prof. dr. V. Flajšhans, šk. rada Fr. Bartoš, referent pro Moravu a předseda zvláštního odboru moravského; prof. Dušek vzdal se po dlouhém působení v odboru členství, načež další práce za něho ujal se fil. Ondř. Benda.

Odbor zvykoslovný. R. Drbal, V. Havelková, dr. J. Jakubec, MUC. J. Jíra, dr. E. Kovář, dr. Máchal, dr. J. Matiegka, V. Kett-nerová, M. Popelková, Fr. Soukup.

Odbor pro lidové památky. JUC. J. Dostál, J. Malovaný, M. Mařík, dr. J. Matiegka, M. Matiegková a J. Slaměník.

Odbor pro starožitnosti (archaeologii). Prof. dr. J. Woldřich, předseda. B. Jelínek, místopředseda. Dr. L. Niederle, referent odboru ve výboru výkonném. MUC. Jos. A. Jíra, zapisovatel. Dr. J. Matiegka, jednatel. Dr. Št. Berger, J. Pudil, pí. Vl. Havelková, MUC. Fr. Kučera, T. Miksch, A. Pecenka, prof. J. L. Píč, PhC. Jan Soukup. Členové přespolní pp. K. Čermák, L. Červinka, V. Diviš-Čistecký ze Šerlinků, J. Felcman, Frant. Franc, J Hellich, J. Knies, dr. M. Kříž, Jan Kučera, K. Maška, J. Palliardi, J. Rychlý, J. Slovák, L. Šnajdr, dr. Wankl.

Odbor literární. Předseda prof. Fr. Bílý (světská poesie), jednatel Fr. Skácelík (lékařství), Jak. Arbes (drama), O. Brandstäter (vychovatelství a tělocvik), prof. P. X. Dvořák (poesie duchovní), J. M. Hovorka (časopisy), H. Hranička (průmysl, chemie technologická a průmyslnická), J. Hrubý (pravosl. literatura), dr. C. Klier (právnictví), Antonín Madiera (filosofie, aesthetika a mythologie), J. Malovaný (literární historie), Boh. Mareš (evang. theologie), inž. J. Mareš (inženýrství), prof M. Mařík (belletrie), prof dr. Jindřich Metelka (zeměpis, místopis a statistika), J. Neumann (vojenství), MUC. B Osčádal (přírodopis a chemie), prof. A. Pánek (mathema-tika, fysika a descriptiva), F. Pátek (folklo-ristika , Boh. Radda (mapa moravských a slezských spisovaelů), A. Reinvart (zemědělství a hospodářství), J. Skopec a Frant. Fischer (katol. theologie), K. Chalupa (kalendáře od r. 1848), J. Svátek (místopis, kalendáře do r. 1848, almanachy, mince a pra-nostiky), inž. Jos. Šúla (kreslení a rýsování), prof. Ant. Truhlář (staroklasická filologie), prof. J. Vávra (historie), dr. Č. Zíbrt (lido-věda). Zemřelí členové: prof. Antonín Fejta (mluvnictví), dr. Konrád (theologie katol). Velký diagram pracoval A. Madiera, odborný diagram každý člen sám.

Odbor pro oddělení divadelní. J. Vojta Slukov, předseda, Jan Ladecký, místopředs., Fl. ze Šteinsbergů, pokladník, B. Machovec, jednatel, R. Drbal, tajemník, Jul. Focht, zapisovatel. — Členové: Karel Egler, Vl. Káš, J. Lev, K. Mušek, F. Neureutter, A. Nový, A. Pštros, P. Řada, A. Sedláček, P. Suchý, A. Wiesner.

Odbor hudební. Prof. H. Trneček, předseda, O. Horník, jednatel, členové výboru: K. B. Dvořák, dr. O. Hostinský, J. Klička, V. Sládek, K. Šámal, dr. K. Teige. Spolupracující členové v odboru: B. Folberger, K Hůlka, A. Mikeš, V. J. Novotný, řed. K. Kheil, K. Knittl, J. Pastejřík, M. Pichert, J. Srb-Debrnov, J. Šálek, V. Šámal, K. Vycpálek, dr. K. Zubatý.

Odbor technický. V. Velflík, předseda; členové: R. Brechler ryt. z Troskovic, inž. L. Čížek, inž. J Dlouhý, inž. F. Fiala, prof. J. Fialka, arch. F. Mikš, inž. O. Ott, inž. Fr. Pelikán, inž Jos. Srb, inž. R. Šantrůček, inž. K Veselý, inž. J. Zvoníček.