str. 538

mzdy 5212 zl. 06 kr., palivo, světlo a telefon 43 zl. 92 kr., installace musea 3195 zl. 49 kr. Spolu s přebytkem 5417 zl. 75 kr. úhrnem 22.494 zl. 84 kr.

Za účelem případného uvedení všech velikých národopisných sbírek česko slovanských v Praze pod jeden krov jednala Rada N. Musea Č. se zástupci selských síní v zemském museu a s Náprstkovým museem průmyslovým; jednání však dosud ukončeno nebylo.

Roku 1897 byli v Radě N. Musea Č.: F. A. Šubert, předseda, školní rada a spisovatel Al. Jirásek, místopředseda, A. Haeussler, pokladník, dr. J. Jakubec, jednatel, MUDr. Fr. Hamza. zapisovatel, a členové: dr. Vl. hrabě Lažanský, prof. dr. O. Hostinský, dr. J. Matiegka, arch. J. Herain, arch. V. Roštlapil, prof. dr. Fr. Pastrnek a JUDr. J. Scheiner. Správcem musea byl do podzimu r. 1897 dr. L. Niederle, jenž se však poděkoval z úřadu, když byl provedl hlavní úkol sobě vytknutý: zařízení musea a záchranu co možná mnoha předmětů národopisných, kustoskou Vl. Havelková, assistentem MUC. J. Jíra, písařem J. Vaník, sluhou Fr. Šimeček a dozorci V. Gregor a V. Malý. —

Dr. Em. Kovář vystoupil počátkem r. 1897 ze služeb musea a věnoval se úplně N. Společnosti Č.

Rada N. Musea Č. vydává společně s N. Společností Č. ale svým vlastním nákladem periodický list »Národo-pisný Věstník Českoslovantský« (redakcí správce Musea) jakožto orgán obou korporací, a v neurčitých lhůtách »Národopisný Sborník Česko slovanský« (redakcí prof. dra. Fr. Pastrnka a hlavním spolupracovnictvím dra. Em. Kováře). První svazek »Sborníku« přinesl mimo jiné z péra dra. Em. Kováře programní článek pro další národopisnou činnost, »Národopis a úkoly Národopisné Společnosti Českoslovanské«. Velice pozoruhodná stať přimlouvá se mimo jiné hlavně za vydání národopisné encyklopaedie českoslovanské a tím za uskutečnění poslední části programu k národopisné činnosti z r. 1891. Dá Bůh, že dojde i k uskutečnění této myšlénky!

3. Závěrečné schůze.

Jako bylo o výročním dnu otevření NVČ. otevřeno N. Museum Č., tak byla ustanovena na předvečer výročního dne zavření NVČ. závěrečná schůze hlavního výboru NVČ.

Děla se dne 22. října r. 1896 na radnici Staroměstské ve hlavní zasedací síni — tam kde před pěti lety shromáždění přátel českoslovanského národopisu poprvé dalo sobě slib, že provede NVČ. a všechno, co s ní mělo souviseti.

O 6. hod. večer zahájil schůzi předseda hr. Vl. Lažanský vítaje všechny přítomné a zvláště protektora výstavy, starostu kr. hl. města Prahy. Zpráva jednatelská obsahovala stručné vylíčení všeho, co od poslední schůze hlavního výboru bylo vykonáno, zmínila se o výsledku výstavy i o tom, že dne 6. března r. 1896 usnesl se výkonný výbor, že propouští ze závazku všechny, kdož upsali příspěvky ku garančnímu fondu a že dne 16. dubna r. 1896 vrátil výstaviště do rukou zemského výboru království Českého.

Zpráva jednatelská, pokladní a účetní se nečetly, ježto byly tištěny a rozdány přítomným; jménem revisorů prohlásil V. Ruttner, že revisoři našli všechny účty v náležitém pořádku a navrhují, aby výkonnému výboru dalo se absolutorium. To se stalo, když všechny zprávy byly od shromáždění jednohlasně schváleny.

Po té přednesl dr. J. Scheiner návrhy výkonného výboru na odevzdání další správy získaných předmětů národopisných i veškerého přebytku jmění N. Společnosti Č. k účelům N. Musea Č. Ve smyslu návrhů stala se tato jednohlasná usnesení:

»1. Vzhledem k tomu, že již od prvních počátků jednání hlavního výboru pro uspořádání Národopisné Výstavy Českoslovanské stanoveno a ve vyzváních k súčastnění se výstavy také prohlášeno bylo, že předměty, které výstavou tou a za příčinou jejího uspořádání získány budou, a vše, čehož v příčině té pořádající výbor nabude, náležeti má a také náleží Museu Národopisnému, jehož zřízení se již tehdy na zřeteli mělo, hlavní výbor jménem podniku výstavního veškery tyto získané předměty, sbírky a také co po učiněných výlohách z peněz sešlých zbylo, odevzdal ve správu Národopisné Společnosti Českoslovanské, ovšem výlučně pro Národopisné Museum a k účelům jeho.«

Dávaje ve znamení toho předsedovi téže Společnosti a spolu místopředsedovi Rady musejní prof. dru. Otakaru Hostinskému tuto klíče od místností musejních, žádal dr. Scheiner prof. Hostinského, aby moc a účinek toho klíče převzal, což tento zároveň učinil, a vzdávaje jménem musejní rady a Národopisné Společnosti všem, kdož o výsledek tento se přičinili, díky za získání toho všeho pro Museum, a za dosavadní správu přejímá a převzal také správu všech těchto věcí pro Museum Národopisné tímto okamžikem.

»2. Poněvadž hlavní výbor ukončil veškeré své funkce, tu k uspořádání věcí, jež týkají se pohledávek, zpráv a nároků, kteréž podnik výstavní vůči komukoliv z důvodů jakýchkoliv má, stalo se usnesení, že se vymáhání pohledávek a nároků těch jménem hlavního výboru výstavního, tudíž jménem výstavního podniku, odkazuje dosavadnímu výboru výkonnému, jenž zároveň ústy dosavadního předsedy ohlásil, že veškera pohledávání, práva a nároky ty podle zákona vymáhati bude a s výtěžkem toho všeho v tom smyslu naloží, aby to přešlo ve prospěch Musea Národopisného.«

»3. Dosavadnímu výkonnému výboru dává se právo a zmocnění, aby jménem hlavního výboru činil potřebné kroky stran vymožení zbytku subvence slav. sněmem království Českého povolené a ostatních darů a příspěvků pro podnik výstavní jakož i ostatních, pravoplatně připovězených subvencí a darů na tentýž účel a účet.«

»4. Poněvadž pak výstavní podnik ještě jest ve vyjednávání ohledně některých svých povinností a závazků, tož se spolu dosavadní výbor výkonný poukazuje a spolu zmocňuje, aby za hlavní výbor a vůbec jménem výstavního podniku ohledně vyrovnání takových nároků, povinností a závazků, kteréž výstavní výbor do 22. října 1896 správnými uznal, s osobami oprávněnými se dohodnul.«