OSADA VALAŠSKÁ.

@II@1@OSADA VALAŠSKÁ.Pro skupinu lidových staveb valašských ujal se nesprávně název »valašská vesnice«. Pořadatelé neměli úmyslu charakterisovati stavbami vesnici, »dědinu« valašskou, šlo jen o to »vystaviti« co charakteristického z bytu Valachů reprodukovati a nač při podmínkách výstavou daných upozorniti lze.

Na vlastním Valašsku stýkají se dva typy hospodářství: valašské (chov dobytka valašského) a polní hospodářství. Holé hřbety horské a širé »polany« pasecké přilákaly sem, jako do celého pásma Karpat, poslední výstřelky pastevců rumunských (nikoliv hustou kolonisaci!). Tito s obyvatelstvem na obvodu hor usazeným a výlučně orbou zaměstnaným vytvořili národopisně význačný kmen Valachů moravských. Malá výživnost horáckého kraje nutila Valachy ohlédnouti se i mimo to po jiných pramenech výživy, průmyslu — přirozeně byl v horách po ruce průmysl dřevařský.

Proto vedle chalupy valašské s hospodářskými stavbami a sušírnou podán názor i na salaš, pilu a křivačkárnu. K duševní charakteristice lidu valašského dobře, tuším, posloužila i hospoda, ač i stavba není bezvýznamna.

Valaští hudci „na posledním groši".

Dle fotografie H. Janouška, člena K. Č. F. A.

Půdorys oddělení valašského celkem nepodává leč orientaci; jednotlivé objekty třeba pozorovati a posuzovati tedy každý pro sebe, leda že by si kdo všímal techniky práce společné všem. Ovšem celek zařízen tak, že co možno nejlépe vystižen byl způsob skupení staveb i ve větších komplexech; to docíleno hlavně úpravou pozemí a charakteristickými drobnůstkami stafáže.

Za vzor chalupy valašské z ostychu před nesprávným konstruováním typu vybrána usedlost z Nového Hrozenkova, na níž význačné prvky chalup valašských přicházejí. Případnou jest volba ta i proto, že jest Hrozenkov, jako vůbec osady při obou pramenech Bečev, příkladem valašské osady pasecké, vzniklé spojením roztroušených pasek, v níž i hustší pásmo střední (typu nejvíce cestního) roztrháno bývá na několik skupin tvořících celky i katastrální. I to je důležito, že v těchto osadách pobečevních třeba hledati, ethnograficky přesně vzato, vlastní Valašsko.

Výstavní chalupa je »výstavnější« než obyčejné chalupy pasekářské, aby podrobnosti při těchto jen často napověděné mohly býti vysloveny.

Půdorys chalupy je zajímavý rozdělením místností obytných a seskupením budov hospodářských, v nichž jednotlivé mají svoje zvláštní názvy a určení (»kravárňa«, »plevník«, »listník« nebo »listérňa«). Nemá-li statek půdorys čtvercový, bývají vždy hospodářské budovy v takovém skupení, že je jimi dvorek určen. Nebývá při tom úzkostlivou zásadou, aby vše bylo pod jednou střechou, leda při malých statcích selských a chudých chalupách paseckých, kde