Sponka z Panenské Týníce. Pohled ze strany.

(jaká, nedozvěděl jsem se), pak narovnáno kamení a pod kamením opět hlína, ve kteréž nalezena sponka, kosti a lebky; jaké však, není známo. Tolik mi sděleno. Patrně byla tu kostra, nad kterouž nasypána mohyla. Sponka ta bohatě ornamentována, s ozdobou na oblouku v podobě síťoví, jakéž hojně se vyskytuje u sponek typu německého, mezi kteréž i lze tuto čítati. Stáří její možno, dokud více okolností není známo, odhadovati do poloviny I. tisíciletí po Kr.

MUC. Fr. Kučera.

@NZ@Kritiky, referáty a literatura.

Břetislav Jelínek. Materialien zur Vorgeschichte und Volkskunde Böhmens. II. Tbeil. Mit 71 Text-Illustrationen. Wien 1894. (Otisk ze zpráv vfdeů. anthr. spol.)

Druhý díl materiálů (o prvním viz referát v Českém Lidu I. str. 303) jest opět veJmi zajímavý. Obsahuje předně důkladný popis hrobů u O věnce, na něž se přišlo při nivellování půdy pro výstavu z r. 1891. Pohřebiště to, jež klade spis. do první doby bronzové, zajímá jednak tím, že se na něm vyskytly tři druhy současných hrobů (2 hroby s kostrami, 134 kotlových hrobů žárových a 3 hroby s částečným spalováním). Všech hrobů bylo původně asi 170, téměř samé kotly v zemi vyhloubené, stejné konstrukce a jen různých rozměrů. Spalování mrtvých dělo se však asi na místě jiném, a do hrobů byl už přinesen jen popel. Z dvou lidských lebek zde nalezených jest jedna mesocefalní, druhá delší. K. popisu hrobů s částečným spalováním přjpojil spis. i přehled podobných nálezů v Evropě.

Dále následuje popis hradu n Komořan, různých menších nálezů od Zbraslavi, Zlíchova, hrobu^ s kostrou u P o ř í č a n (Latěn), žárových hrobů u V e s c í blíže Jičína, u Ú p o h 1 a v blíže Lovosic, hradiště u H o-s ti m i (valy z části spečené) a hradiště Kodýsu u Berouna.

Keramika hostímská podala spisovateli příležitost rozhovořiti se o původu naší keramiky rázu hradištného. Rozhoduje se pro původ římský, jak již více badatelů soudilo. (O téže věci publikoval i referent p._spis. neznámý článek „Příspěvek k ocenění vlnovky na našich nádobách" v Čas. muž. olom. 1891 str. 101.) Technika byla importována k nám z jihu za doby latěnské.

Na úplné publikování dalších materiálů se opravdu těšíme. Ještě jedna věc se nám líbí u prací p. Jelínkových: není tu nikde zbytečného, dlouhého popisování.    N.