str. 568

IV. Leb děvčete asi Hletého; barya žlutohnědá. Švy nesrostlé. Zuby ve výměně. Lebka velmi porušena N. pariet.: Dlouhý oval s naznačeným šestiúhelníkem. N. occip.: nízký pětiúhelník se zakulaceným vrcholem.

V. Lebka muže asi 4Oletého, z prvního hrobu (Majetek p. MUC. Vácslava Malce.) Barva žlutá, švy jednoduché. Orthognath. Lebka pěkně zachovaná. N. front.: čelo kulaté, oblouky nadoční prostředně vyvinuty. Obličej široký, důlky oční zakulaceny. Třenovní zuby v obou čelistech z části za živa vypadlé, z části cariesní. N. pariet.: Téměř kruh. Na švu šípovém vormská kůstka., rovněž mezi švem lambdovým pravým a šípovým. Na přivé kosti temenní zahnědlá skvrna, posmrtně vzniklá macerací. N. occip.: kruh na spodině stlačený. Lebka ta je ze všech nejzachovalejší. K měrám vedle připojeným možno připojiti zde ještě de'lku a šířku otvoru týlního (317 :30), délku (28), největší (12). a nejmenší šířku kostí nosních (10).

Dodatek.

Jak známo, v cihelně p. Eosalie Prokopové nalezena již dříve v hloubce asi 2 metrů pod povrchem kostra hlavou k západu, tváří k východu (hrob prostý, ničím neobložený). 1) Na prsou 4 korále, 2 stříbrné spony (byly prý tři, jedna z nich má býti ve Slaném) pozlacené velké, asi 10 zlatých závěsků (bylo jich jedenáct, jedenáctou má dosud pan Suk v Úhercích) z náhrdelníků s poměrně silným ouškem. Dvě přesky stříbrné, jedna celá, druhá bes ozubin, dva závěsky ze stříbrného drátu v podobě esovité a čtyři jiné úlomky stříbrné. Za hlavou kostry asi 30 cm hliněná nádoba s velmi úhledným ornamentem a skleněná miska.

Pan prof. Smolík klade tento nález do VII.—VIII. stol. po Kr. a srovnává jej s nález vinařickými. Pan konservatoř Šnajdr2) klade tyto předměty do konce IV. století po Kr. a srovnává nález tento s podobným, ač mnohem bohatším, učiněným r. 1859 v Uhrách na pustě Bakodské. Opírá se tu o Arnetha, jenž datoval tento nález IV. stol. po Kr. (Mitth. der Centr.-Com. 1&80 p. 102). Předměty podobného typu nalezeny na okresu v Pátku a ve Vinařících (o tom promluvíme později). Pan Dr. Niederle3) řadí tento nález k typu jihoněmeckých hrobů merovejských a vidí v něm sledy kmene německého, jenž kdysi, snad jen krátce, sídlil v pražském okolí (Podbaba), a jehož stopy našly se též na druhé straně Vltavy a shoduje se v datování s p. prof. Dr. Píčem, klada je do V.—VI. stol. Pan Dr. Matiegka v souhlase s ostatními tvrdí,4) že tato kultura nikdy v Čechách nepanovala, a co nalezeno, jest jen cizí import, aniž by domácí kultura na to vliv měla. Popisuje lebku pokládá ji za ženskou a řadí ji v typus lebek žalovských; vidí v oné kostře příslušníka kmene ža-lovského; rovněž mohl by prý se pokládati dle lebky za příslušníka řadových hrobů germánských (podobné žalovským).

1) Pani. XIII., str. 235, XIII., str. 321—326.
2) Počátkové předhistoriekého místopisu země České, str. 48.