Starého Hrozenkova, Šanova a Střelné pocházejí nej-spíše z dob historických.

Křivý šanec u Zítkové zdá se býti památníkem nějaké důležité události.

Zámčiska.

Podání ústní klade na mnohá místa, přírodou chráněné vrchy a stráně, zámky a nazývá místa taková zámčiska, obetkávajíc je pověstmi zajímavými. Ohledáme-li múta taková, nenalézáme kromě poněkud schválně urovnané půdy a hromad často do červena vypáleného kamení ničeho, co by k zámkům jakýmkoliv, třeba i středověkým se odnášelo. Že by předkové naši bez příčiny to které místo podobně byli pojmenovali, nedá se mysliti. Zdá se tedy, že všady tam, kde s pojmenováním takovým se potkáváme, dlužno si mysliti místo v čas potřeby na rychlo dřevěnou ohradou opatřené, uzamčené a nijak jinak násypy, okopy a příkopy chráněné. Důležitost takového hradu potrvala jen po tu doba, po kterou v zemi byl nepokoj. Jmenujeme zámčisko u Újezda při Uh. Brodě, u Pulčin a na Slopové u Vysokého Pole. Zámčisko u Lipiny dlužno nejspíše pokládati za památník nějaké důležité události. Také se praví, že na Stráni u V.eletin býval zámek. Podobné hrady, zdá se, že pořizovali předkové naši i na Skalkách; neboť o všech, kolik jich v končinách zdejších jest, jde pověst, že na nich bývaly dřevené hrady. Jmenujeme Skalku uVlachové Lhoty, Přečkovic, R u di c, Bojkovic a Bán o v a.

Jak již z předcházejícího pojmenování i místní jméno Kruhy a Krůžek, podobně i Okrouhlá svědčí pro pravěká sídliště hrazená.

Kruhy jsou rozlohy nejčastěji v rovinách a po táhlých úbočích, zřídka jen a skoro nikdy na horských hřbetech a ostrožinách. Zbytky pravěkého opevnění objevují se v takových místech v táhlých násypech, které následkem obdělávání půdy skoro vždy až na nepatrné zbytky jsou se zemí srovnány a jen tam poněkud jsou ještě znatelný, kde půda ladem leží nebo lesem porostlá jest. Střepiny starožitného rázu, které v Kruhách anebo v jejich okolí se vyskytují, svědčí pro pravěký jejich původ.

Kromě již uvedených jsou ještě KruhyuRoketnice, na svah n_ Strážné u Vysokého Pole, uLidče, uVrbětic, n Eddie, u Příkaz, n Üjezda při Uh. Brodu a na Březové.

Krůžek jest u Vlčnova a u Šumic.

Okrouhlá jsou vrchy u Haluzic a u Vláry. Stejného asi významu je Rondel u Veletin.

Také místní jména háje a hájky ukazují k místům za stará hrazeným anebo zahájeným. A skutečně na každém háji a hájka