str. 560

Hradíštek spojen byl s Valem koženým mostem. Okolí Vlčnova jest bohato na nálezy z doby kamenné a bronzové.

Val u Mistři c. Zajímavá tato vyvýšenina z části již odvezená a vysokým násypem od východu obklíčená jest částí osady. Pod povrchem asi 1 m. vysokým ve zmíněné vyvýšenině táhne se asi 1 dm. silná vrstva uhlí a popelu, která odebráním značné částky vyvýšeniny této se objevila. Pod vrstvou touto nalezl p. učitel Orsák bronzový celt, kterýžto nález opravňuje k domněnce, že hradisko toto již za doby bronzové bylo osídleno. Tato uhelnatá a popelnatá vrstva s četnými kusy vypálené mazanice je nepochybně zbytek onoho dřevěného hradu, který ústní podání v tato místa klade. K pozdějšímu osídlení Valu ukazují četné střepiny z nádob na kruhu robených, vodorovnými čarami zdobených, barvy šedé.

Val u Záhorovic jest skalnatá vyvýšenina, která z horského hřbetn nad ostatní okolní vyčnívá a rozkošného rozhledu, zejména do údolí řeky Olšavy poskytuje. Obklíčena jest kolkolem vysokým násypem, který má v objemu asi 500 m. a na dvou místech, od severu a jihozápadu, jest prolomen. Takový jest Val na prvý pohled. Avšak ohledáme-li okolí jeho blížeji a pozorněji, shledáváme v něm zbytky starodávného i do dalšího okolí rozvětveného opevnění. K průlomu severnímu přiléhá rovina 20—30 kroků široká směrem k Zá-horovicím, násypem od východu k západu směřujícím chráněná. Směr násypu již ukazuje kamení ze země vyčnívající; někde násyp dosahuje ještě výšky 1/2 m. a více. A také níže násypu tohoto, na úbočí hory, vyskytují se zbytky umělého opevnění. Rovnéž i k jihozápadnímu průlomu přiléhá rovina násypem chráněná s umělou vyvýšeninou. Odtud vychází násyp a táhne p o úbočí vrchu směrem k potoku, který se vlévá mezi Záhorovicemi a Nezdenicemi do Olšavy. O Valu vypravuje se podobná pověst jako o blízkém Hrádku u Komně, že totiž tu stavili a nedostavili hrad; neboť prý co za dne bylo vyzdviženo, to zase v noci od divokých sviň bylo rozmeteno. Také se praví, že v nebezpečných dobách válečných okolní lid sem běhy míval, t. j. se vším, co bylo vzácno a draho, sem ntfkal. Z nálezů tu učiněných možno na ten čas uvésti pouze římskou minci.

Šance.

Šance u Mirošova jest náhorní poloha s umělými vyvýše-ninami, snad mohylami v řadách na dvou od sebe oddělených místech, od východu k západu se táhnoucích. Hlubším oráním v místech těchto objevují se na povrchu zemském střepiny na kruhu robených, menších, na břiše vodorovnými čarami zdobených nádob s okrajem vzpřímeným a také mírně vyhnutým.

Šance u Provodova, Lidečka a Staré Hutě zdají se býti původu pravěkého, ostatní, jako u Strání, Březové,