Kokor (okr. Přerov) a j, jichž popis však nepadá v rámec našeho pojednání.

Řemeslnické slévárny vyskytly se u nás u Rudice a Kunštátu.

Rudice (DM., K., MSB.) jest ves v okresu blanenském, nalézající se na náhorní rovině, složené z útvaru devonského, jehož dutiny, zde „závrtky" zvané, vyplněny jsou písčitohlinitými vrstvami jurskými.

Voda vyluhuje z vrstev těchto součástky železa a usazuje je na pevném dně vápencovém ve způsobe hlíz, pecek i ložisk hlinitého hnědelu, snadno tavitelného, obsahujícího 29—34% železa zrnitého a měkkého. Vedle rudy vyskytují se zde mocná ložiska ohnivzdorné hlíny, jíž používáno k výrobě tyglíků, rozsáhlé lesy pak poskytovaly ihojně dřevěného uhlí k výrobě potřebného.

Zbvtky sléváren počínají v samé vesnici a táhnou se někdy ostrůvkovitě, jindy souvisle v délce více jako 1 kilometru na jih do lesů k Habrůvce přináležejících. Jelikož ruda zde často na povrchu se nalézá, nedalo její dolování mnoho práce, možno však na mnoha místech v lesích stopovati i pravidelné šachty, jichž původ byl neznám.

Ruda, uhlím míšená, dávána do tyglíků, obložených žhavým uhlím, jemuž uměle dýmáním přivádělo se více kyslíku. Roztavené železo vytékalo po straně rourkami na spodním okraji zasazenými.

Zlomky těchto tyglíků, často struskami zalité, jakož i rourek, možno hojně na celé ploše té vykopati. Nalézají se obyčejně v hromadách trusek, dřevěného uhlí a popelu roztlučené, nalezeny však v zemi i tyglíky namnoze zachovalé. Vedle nich vyskytují se střepiny z nádob na kruhu točených, vlnou nebo čarami na břiše, kříži, kolečky a j. ornamenty na dně zdobené, dále kosti domácích i divokých zvířat, vesměs to odpadky stálých osad zde rozložených.

Dle domněnky Dr. J. Wankla vyrobené železo zpracováno bylo v nadaleké jeskyni „Býčí skále" na nástroje. Zde nalezeno nakupené množství napolo zpracovaného železa, ohromná kladiva, kleště i jiné nástroje ke kutí potřebné, dále srpy, klíče, háky, hřebíky, nože a j. předměty patrně zde vyrobené. (DM)

Druhou slévárnu nalezli jsme poblíž Kunštátu (K.). Při severní straně městečka vystupuje mohutný kopec, zvaný Milenka, složený z usazenin křídových. V těchto nalézají se taktéž hojná ložiska železných rud. Zpracování jich dalo se na jižním svahu Milenek. Na pastvisku zde rozloženém již na prvý pohled nápadný jsou tmavé skvrny, ostře lišící se od bílého písečnatého podkladu. Místa ta složena jsou ze strusek, železné rudy, uhlí a popelu, v nichž taktéž hojně zbytků tyglíků a rourek se nalézá. Tyto různí se od rourek rudických tím, že jsou tenčí ve stěnách a na svém konci šikmo hubičkovitě seříznuty. Zajímavo jest, že i zde vedle nálezů rozložena jest malá víska nazvaná Rudka, která taktéž jako Rudice děkuje svůj vznik starým slovanským horníkům a slévačům.