@NZ@Časové zprávy.

* Světnice chodská a světnice z okolí Turnova v selské síni Musea království Českého v Praze jsou již uspořádány, takže v hlavních rysech je toto oddělení lidových památek českých hotovo Chystáme do IV. ročníku obrázky z .těchto nových, zajímavých sbírek, jimiž bylo národopisné oddělení v Museu obohaceno předměty pěknými a vzáenými, seskupenými opět v ladné výjevy ze života lidového z Chodska. Byli jsme často svědky, jaké přízni se těší selská síň u všech' návštěvníků Musea a jak v poslední době zaujímá pozornost obecenstva zejména skříň, zobrazující život v jizbě z Domažlická

* Sjezdy letošní. Vedle sjezdů, o nichž referuje II. oddíl Česk. Lidu, upozorňujeme na mezinárodní sjezd Amerikanistů v Stockholmu dne 3. až 4. srpna 1894. Mezinárodní sjezd Orientalistik bude v Ženevě 3. až 12. září 1894 pod předsednictvím prof. Ed. Navilla s odborem pro geografii a ethnografii orientalskou. British Association Avancement of Science bude míti sjezd v Oxfordu dne 8. srpna 1894. V programu čteme také přednášky z oboru ethnografie. — O II. sjezdu literátův a žurnalistů polských ve Lvově budou vedle jiných přednášek zařaděny na program také přednášky: Narodowy folklór polski. Potrzeba wigkszego woz-glgdnieuia etnografii w nauce. Etnologia. O literaturze ludowej czeskiej. Literatura ludowa Szlazka pruskiego i Jiužyc. Předsedou komitétu je Dr. L. Kuba 1 a, sekretářem Dr. A. Lisiswicz.

* Společnosti. V Grenoblů byla založena právě společnost anthropolo-gická a ethnologická (Société Dauphinoise d'Ethnologie et d'Anthropologie). Sekrotářam byl jmenován Dr. Bordier, jenž vykládá ve vyhlášce o založení společnosti obšírně o významu a úkolech studia folkloristického.

* „Český ďábel". Na obvyklé přátelské schůzí folkloristu, sdružených v „Société des traditions populaires" ukazoval T. V o 1 k o v, známý již čtenářstvu Č. L. svými studiemi z dějin svatebního zvykosloví slovanského, figurku, jak si lid český představuje ďábla, kterou mu darovala slč. Z. Braunernva. Zprávu tuto čerpáme z referátu v Sébillotově Revue des tradit. populaire (1894, č. 6., str. 359), kdež zároveň jest vyobrazení této figurky a na srovnanou francouzské obrázky (ďábel a podsvětí v icouografii) rovněž od Sébillota. Srv. též Journal des débats, 28. prosince 1893 v referátu o výstavě ženského umění v Paříži, kdež je Zmínka o této figurce.

* Faut-il couper le frein de la langue? Knížku, vyd. v Paříži 1894, pod tímto názvem poslal právě redakci Č. L Dr. C h e r v i n, upozorňuje ve zvláštní příloze a dotazníku folkloristy na zajímavý obyčej starodávný a podnes rozšířený, podřezávati děcku jazyk, aby mohlo brzy a dobře mluviti.

* Museum pro německé kroje lidové. Aby při liknavosti poslední doby neutuchla myšlénka, kterou měli zakladatelé tohoto musea v Berlíně, založili ethnografové němečtí Bartels, Bastian, Joest, Virchow a j. spolek ^„Musea p. n. k. 1." a vybízejí německé obecenstvo k hojnému účastenství. Členství stojí 10 marku ročně. Při tom čteme stesky, jak i povolané kruhy nevšímají si lidových památek krojových.

* Bibliotheku Fr. v. Hellwalda nabízí na prodej antikvář K. Heller v Ulmu. Knihovna podává bohatý výběr knih kulturné-historických a etbno-grafických. Heller rozepsal seznam v přehledné katalogy No. 199, 200, 202—205.