str. 540

často původu prastarého zachovaly se nám podnes třeba v podobách zkomolených hojné upomínky historické i předhistorické, bohatý zdroj k vědeckému bádání. Chystajíce pro příští ročníky Českého Lidu materiál vylíčeného druhu, prosíme laskavé čtenáře, aby si všímali jmen pozemkových a sbírky z jednotlivých krajin nám poslali. Zatím vybereme ukázky v prvních číslech IV. ročníku z materiálu, který sebrali pp. kandidáti učitelství na paedagogiu v Praze návodem p. prof. K. V o r o v k y. Poněvadž praktický návod páně Vorovkův se osvědčil znamenitě, neváháme tu podati základní jeho vzorec a připojujeme zároveň prosbu, aby jej čtenáři Českého Lidu laskavě šířili mezi známými a výsledky své činnosti pak nám laskavě zasílali pro otištění v Českém Lidu.

Příspěvky buďtež upraveny přesně podle tohoto vzorce. Do jednotlivých rubrik buďtež vpisovány příslušné údaje. Jde zejména o věrné zapsání názvů beze všech změn se všemi zvláštnostmi dialektickými. Při rubrice „Důvod jména" budiž naznačen skutečný i domnělý původ, proč lid nazývá pozemek. Zevrubněji poučí a objasní praktičnost tohoto vzorce otisky příspěvků uvedených, sebraných od pana prof. Vo rovky.    Zbt..

@NZ@Referáty.

Okresní národopisná výstava a sjezdy ve Hlinsku konané r. 1893.

V Chotěboři, 1893. Čtenářstvo Č. Lidu již v II. ročníku i v ročníku III. poznalo z referátů, jaký úspěch měla okresní výstava hlinecká a jak soustavně a promyšleně bylo tam řízeno jednání na sjezdu musejním a. průmyslovém. Aby byla zachována budoucí paměť o vzorné činnosti horlivého národopisného odboru hlineckého, vydán byl zajímavý spis, jenž podrobně zaznamenává především postup vlastivědných prací v okresu hlineckém a líčí potom obšírně památné dny pro Hlinsko, kdy byla výstava a sjezdy uspořádány. Čteme v úhledné knížce podrobný popis sjezdu musejních spolků, odborů národopisné výstavy českoslovanské a přátel vlastivědy české i líčení sjezdu průmyslového. Pozoruhodné a věcné úvahy K. V. Adámka o záchraně starodávných památek a