str. 532

modlu Velesa, kterému se klaněl lid ve čtvrti Rostovské, „čudskij konec" zvané. V „Slovu o polku Igorevě" zove se pěvec Bojan „Velesův vnuk". ar) Důležité svědectví pro povstání Velesa nalézáme v staré památce „Choždenie bogorodicy po mukám". Veles jmenuje28) se tu mezi osobami, které byly v bohy proměněny.

Tím vyčetli jsme zprávy ze starých památek o božstvu tomto, jehož kult až dosud žije. Na Eusi jižní znají boha toho ještě původním jménem. Žnečky, když vycházejí do pole, zahrnují hrst klasův a zakroutivše je nad kořeny, ohnou je na zemi, čemuž se říká „zavinouti Velesovi brado" nebo „nechati Velesovi hrstku zlatých klasův na bradu".29) Rozšířenější je úcta jebo pod jménem sv. Blažeje, který u byzantských Řeků, jak uvedeno, slově „býků strážce". Jméno jeho převzal na se v době křesťanské. Z Velesa stal se sv. Vlasij30) (Blažej), ochránce stád. U Čechů Poličanský31) arci první zaznamenává, že sv. Blažej vládne „vlky a jinou lítou zvěří, že jest tedy ochráncem stád, patronem pastýřů". Několik pak zaříkávačích formulí, kde jest jmenován sv. Blažej jako ochránce stáda, zapsal Bílovský ve spise „Ooelum vivum",32)

U Rusů záhy místo Velesovo zaujal sv. Blažej. Jeho chrám, který stávával na velikém pastvišti u Kyjeva, byl proměněn ve chrám sv. Blažeje a potrval až do r. 1651.33) Ochráncem dobytka pak až do nynějška je sv. Vlasij. Po vší Rusi prosívají ho dne 11. února za plodnost dobytka, za ochranu před morem. 34) Jinde na Rusi, když hrozí nákaza, tu obnášejí obraz sv. Blažeje i vykonávají tím obřad vyhánění morové zkázy. 3S) Pastýři ruští vyhánějíce poprvé skot na pastvu, nosí s sebou obraz sv. Blažeje.36)

Přehlédneme-li sebraný materiál, poznáváme, že Veles jako bůh dobytka byl ctěn u Rusa. Historické zprávy o něm zachovaly se také u cechů. Na Rasi měl modly, které příchodem křesťanství byly zničeny. U Cechů zpráv o tom nenalézáme. Upomínky na boha toho u Rusů pozorujeme dosud. Vlivem křesťanství proměnily se názory o Velesovi. Přechod ten stal se jak u cechů, tak i u Rusů. Kult jeho v této podobě trvá dosud.