Čís. 7. Stehové kvítky.

Úvodní plachta ovšem nesmí scházeti ani na svatbu, ani na křest, ani na úvod (viz obr. č. 3. a 5.). Uprostřed mívá „mřežku", podle ní pak bývá po zdejším způsobe více méně vyšita. Šatka skvostná, bílý fěrtušek a žlutý fěrtoch ovšem také patří ke slavnostnímu úboru. V zimě, kdy pentlení někdy nebývá, nosívá i nevěsta někdy světle modrý „mentýk", dlouhý až pod kolena, z předu a naď šosky kermezínové nebo tmavomodře šňůrovaný a kol do kola pěknou liščinou lemovaný. Krásný oděv ten však bohužel se již vytrácí. Místo něho bývají ženské světlemodré mentýky kratší a černou baránčinou zdobené (viz obr. č. 3.). Nejsou nehezké, ale také ne starobylé, připomínajíce na mužské mentýky Bošácké doliny.

Koutných plachet ovšem druhdy všude užíváno. Bylý dosti jednoduše bíle nebo červeně vyšité a konopné. Dnes je tetky již dotrhávají na ubrusy a plachty nebo na „hyntuše", v nichž děti chovají.

. E. Obrovnávky, kraslice a jiné ornamentální památky zdejšL Obrovnávky jsou v kraji zdejším jednoduché, ale vždy živě zbarvené a tvoří s květy, jež tu a tam v oknech a kolem nich bývají namalovány, onen veselý a přívětivý dojem, jenž pro slovácké dědiny je charakteristickým. Kraslice mají z pravidla rázovitý zdejší ornament výšivkový, provedený „stužkou" na půdě červené, žluté, ano i bílé (viz obr. č. 6.). V osadách blíže k Pomoraví kazí se však starý vku& jiným ornamentem a jinými barvami. Zcela zajímavé jest také zdejší, bohužel již zaniklé „d ž b á n k ár s t ví" nejen tvarem svých rozmanitých džbánů, talérků, mis, čepáěků neboli kubaň s úzkým hrdlem a džbánků „bedněných", nýbrž i ornamentem. Ornament ten, provedený v barvách žluté, zelené, modré, fialově šedé a černé připomíná často na výzdobu horňáckých kancionálů (viz obr. č. 8.). Psané ty kancionály, také již známé i širšímu obecenstvu, pokud se rázovitého ornamentu týče, dlužno přiřaditi k nejzajímavějším památkám zdejším. Kancionály ty, většinou ze století minulého pocházející, vyznačují se zvláště vkusnými iniciálami, u několika pak i zajímavými pruhy ornamentálními — vesměs ve vkusu lidovém. Obrázek vedle položený lépe rán kancionálů znázorní než popis, který musel by býti pro omezenost místa krátký.