bývá opásán šatkou, která v minulém ještě století kolem uvedeného „saku" se otáčela.

Haleny jsou dvojího rázu: jedny sprostší, „trhovice", z hrubé huně a téhož rázu jako na př. na Ostrožsku se nosí, mající límec „hazucbu" jen do polou zad a nikoli vyšitý i bez výložků, a druhé „valašské čili vokšovice", dlouhé na paty, s výlož-kem sestaveným z modrého, červeného, černého, ba i fialového sukna z pravidla stereotypně a s „hazu-chou" (místy „darmoviscm" zvanou) otřepenou a šňů-rečkovanou, až skorém ke kříži sahající (viz obr. č. 1.). „Vokšovice" jsou tu původními, „trhovice" importovanými z Pomoraví.

Čís. 3. Děvče z Velké v „mentýku", šatce a úvodnici. (Fotografie prof. J. K lva ně.)

Kožich bývá hnědý, poněkud na způsob-osírožského, leč jen ke kolenům nebo něco pod ně sahající. Kolem krku a rukou jest tmavo-modrá ba-ránčina (viz obraz čís. 1.). Dříve bývaly prý kožichy tulipány na zádech zdobeny.

Širák nosí se v různých místech různý. V Bor-šicích a na Lhotkách ši-rokostřechý se svrškem nízkým a kulatým, jinde úzkostřechý s vrškem vysokým a ostrohranným. Tu bývají boky vrchu, zvláště u mládeže, velice vyzdobeny: třepením stříbrným, housenkami hedvábnými a pentličkami, což vše dohromady tvoří t. zv. „šmuky".

Beranice jsou nyní na Slovensku moravském tvaru obyčejného — černé „astrykánové". Druhdy podobaly se „čepkám" st.-hro-