str. 351

vyšívání se zajímající a jako dozorkyně na školách působící, jakož i někteří odborníci a přední znalci našeho umění lidového. AR@Red.

* Výstava národopisná v Hodoníně. Dodatkem k referátu (6. L. If. 732 a d.) podáváme ukázkuv lidového nádobí z této výstavy, kterouž upravil

dobře již známý čtenářstvu C. Lidu prof. J. K 1 v a ň a v Uh. Hradišti.

* Národopisná společnost českoslovanská v posledních schůzích uvažovala o budoucí činnosti svojí. Zkonstituovány byly odbory

. jednotlivé za čilého účastenství všech vynikajících pracovníků. Za předsedu zvolen byl p. univ. prof. Dr. O. Hostinský na místo p. univ. prof. Dra. J. R e i n s b e r g a, jenž pro nával práce vzdal se čestné této hodnosti, místopředsedou kons. rada J. Wurm, jednatelem MUDr. Haškové c.

* Společnost přátel starožitností českých v Praze podává v č. 4. svého časopisu zprávu jednatelskou za rok 1892. Touží na ochablost činnosti spolkové. V poslední době výčitka tato není oprávněna. Společnost vede si snaživě. Účastnila se řešení otázky, jak chrániti naše památky před vývozem a zničením, porad o opravě kláštera sv. Anežky, o výstavě národopisné. Pořádala přednášky (J. He-rain, J. Soukup, J. V. Šimák) a vycházky. Společnost vydává časopis pro své členy zdarma (redaktor J. Soukup).