str. 348
* Chodský večer v Praze pořádala Národní Jednota Pošu-mavská dne 10. února t. r. Vedle části zábavné přednášel prof. V. Dušek o Chodech po stránce historické. Zpívány pí?ně chodské a zatančili přítomní Chodové, pozvaní do Prahy na tuto slavnost, pěkné svoje tance. Upomínkou na zdařilý večírek podáváme obrázek hostů chodských. K slavnosti vydána byla též příležitostná sbírka písní svatebních, jak jsme z denních listů zvěděli.    R.

* Národopisná výstava r. 1895. Podnik národopisné výstavy vstoupil v měsíci březnu do zcela nové fase. Je nyní finančně' zajištěn. Usnesl se totiž zemský sněm království Českého na žádané podpoře G0.000 si, ovšem za podmínek, jak je komise rozpočtová navrhla. Bylo li dříve mnoho lidí, kteří až do této doby neověřili v uskutečnění národopisné výstavy, nedůvěra tato, i oprávněná, nyní zcela odpadá. Zbývá ovšem doplniti ještě jednu podmínku, totiž sebrati garanční fond ve výši 100.000 zl. Ale ta se již lehce a brzy splní. Neboť již nyní dostoupil garanční fond výstavy přes 70.000 zl. •(vedle asi 30.000 zl. fondu subvenčního), a 30.000 není již summa taková, aby ji český národ, který na jiné podniky sebral milliony, v krátké době nedoručil novému čistě národnímu a nejvýše zajímavému a užitečnému podniku. Ku provolání, které za tím účelem vydal -výkonný výbor, připojuje se ráda i redakce č. Lidu vyzváním, aby, kdo může, ku garančnímu fondu výstavy přispěl! Výbor bude do výstavy, jak jednoduchý výpočet přesvědčí, disponovati kapitálem nejméně 200.000 zl., a s těmi již se může o výstavu podusiti. Hojná návštěva nahradí pak zbývající vydání. — O finanční zajištění výstavy tedy již starosti není, více by mohl znepokojovati věcný její zdar. Mnozí mají stále ještě pochybnosti o tom, bude-li, -až přijde k výstavě, dostatečně ail k installování, bude-li vše řádně organisováno. Víme však, že se touto otázkou nové úsilné organisace i výbor poslední dobu pilně zabýval, a doufáme, že ji zdárně rozřeší. Kancelář je značně rozšířena a svěřena správa její samostatnému, jea výboru zodpovědnému správci, jímž (po vypsaném konkursu) zvolen •byl p. Schulz. — Z agendy uvádíme ještě, že na schůzi hlavního výboru, konané dne 1. března 1894, dosavadní akce byla schválena a zároveň přijat návrh výkonného výboru, aby stále placený úředník nesměl býti zároveň členem výboru. Následkem toho pp. d r. K. Plischke a jednatel dr. E. Kovář z výboru vystoupili. Na místo jich a místo některých jiných členů zvoleni byli nové pí. VI. Havelková, P. J. Konrád, inž. A. Pečenka, za náhradníky d r. K. K o p i s t a, pp. J. H u d 1, A. F r u m a r a MTJC. J. H a m z a. Pražskou radu městskou zastupují pp. Alex. Storch a cis. rada J. T i c h ý. Z různých návrhů poslední dobu přijatých je důležité defluitivní zřízení vsi z lidových staveb různých krajů zemí českých, -a to z následujících: z Čech z Domažlická, z Plzeňska, z horního Pojizeří, z Pojkrkonoší, od českomoravské vysočiny, z Blatska;