str. 153

měnek" či „na pokos". Košilka bílá nechávala hrdlo nahé, jež ozdobováno bývalo stříbrnými řetízky se zavěšenými stříbrnými penízky i dukátky. Sukně nošeny buď z látky květované nebo měnivé, přes ně zástěrka tylová, vyšívaná, punčochy u děvčat vždy bílé a černé střevíčky." (Světoz. 1893, 540.)

Čís. 2. Z národopisné výstavky v Josefově. Národní kroj dívčí z okolí Jaroměře. (Fotografie prof. J. Šímy v Jaroměři.)

* Čís. 3. a 4. podávají ukázky z národopisné výstavy v Netolicich ve dnech 13. až 22. srpna 1893. K zahájení jejímu dne 13. srpna zavítal z Prahy člen hlavního výboru prof. Ďr. Vilém Kurz, jenž vzletně a případně vylíčil účel výstavy národopisné v Praze a povzbudil přítomné k nové práci národní, již na jihu koná hlavně Národní jednota po-šumavská. Proslov slavnostní, jejž na žádost odboru k zahájení výstavy sepsal zvlášť pan profesor Adolf Heyduk, přednesen po té slečnou Ků-ženou Štegbauerovou s vroucným porozuměním. Byla to výstava jihočeská v pravém slova smyslu; okresy netolický, prachatický, hlubocký, vltavo-týnský, česko-budějovický a třeboňský zachovaly si dosud svůj zvláštní ráz národní, jevící se nejskvěleji v bohatosti výšivek, jako jsou koutnice, pleny, zástěrky a j. Zdařilo se získati tolik materiálu, že málokterá z dosud konaných výstavek v Čechách se výstavě netolické může rovnati a úsudek hostů Moravanů o síni „práce našich matek" {č. 3.) zněl velice lichotivě, ťo všech čtyřech stěnách rozvěšeny zde byly nejhořeji dra-perie z bíle vyšívaných zástěrek a z 15 bohatě šmelcem a hedvábím vyšívaných plen z Třeboňska a Budějovická, jež vystavil p. Dr. ^František Dlouhý, advokát v česk. Budějovicích ; pod nimi nalézala se, jak z přiložené fotografie vidno, koutna netolická barevně vyšitá a dvojitá řada plen netolických bohatě bíle vyšívaných. Na police, táhnoucí se kolem síně, a na pyramidu uprostřed ní snesen pak ostatní materiál výšivkový, skládající se opětně z kouten, plen a zástěr a kromě toho ještě z čepců zlatých i zlatem vyšívaných, prefund, náčel-niček, pověnek, živůtků, ubrusů, ručníků pro ženicha, čepeni a vínků pro nevěstu, vyšívaných košilek a j. Z přespolních vystavovatelů jmenovati dlužno p. Theodora Tušla z Prachatic, jenž chová cennou sbírku výšivek.