Čís. 6. Domek z Nové Vsi (Ober-Themenan) v Dolních Rakousích.

v Tvrdonicích, kterou však jsem si neofotografoval. Podávám za to obraz příčné stěny mezi síní a kuchyní z čísla 184 též v Tvrdonicích (obr. č. 7.). Soudím, že není v celé Evropě takového příkladu znamenitě vyvinuté ornamentiky lidové jako je tuto. Plochu téměř 4 čtver. metrů pokryla nyní již mrtvá Marie Bartoňková úponky, květy a ovocem ornamentálně co nejrázovitěji vyvinutým v tak dokonalém vystižení zákonů uměleckoprůmyslové tvorby, že potřeba bezpečného opravdu svědectví, aby o věci nebylo z nedůvěřivosti od odborníků pochybováno. Marie Bartoňková, v okolí malířka zvaná, je již dvě léta mrtva a i její dílo bylo letos z jara zabíleno. Věčná škoda! I ostatní malířky jsou staré, a brzo nebude po tomto lidovém umění nijaké památky.

Na zmíněné stěně vidíme tři pole spodní, podnož, plochu vlastní a vrchní pás, tak skoro jak každý odbwteík by věc rozvrhl. Spodní byla cinobrově červená a na ní namalovány květy bílou konturou asi 1*5 cm. širokou, do které v celé délce nasázeny tečky červené, žluté a černé, tak že celek působí z jisté vzdálenosti velmi klidně. Hlavní plocha zůstala bílá. Ornament má za základ vlnovku vedenou několikráte vedle sebe h'avními barvami maleb (černá, červená, žlutá,