@NZ@Časové zprávy

Osobní zprávy

* Michal Hórnik, vůdce lužických Srbů, rozněcovatel ta-mějšího ruchu literárního i společenského, slavil dne 1. září t. r. svoje šedesáté narozeniny. Tuto v listě odborném vedle všech jiných zásluh o literaturu lužickou, vedle vřelých jeho sympatií pro cechy budiž čestně vzpomenuto činnosti Hórnikovy v oboru lidově d y lužické, kterouž se horlivý nadšenec pilně obíral a mnoho tu vykonal. Srv. stať černého v česk. Lidu I. 79 a d. Družíme se k těm, kdož zasloužilému oslavenci přejí upřímně mnoho ještě let zdraví pevného na prospěch lužických Srbů!

* Na památku ke dni 8. srpna, kdy před 50 lety zemřel Q. P. K v i t k a (G. Osnovjaněnko), vydala redakce časopisu »?????????? ??????« (V. Naumenko) 1893, číslo 8., kde jest oceněna jeho záslužná činnost spisovatelská. Prof. Sumcov vykládá na str. 190 až 214 o zásluhách Kvítkových v oboru maloruské ethnografie.

* Mschado y Alvarez, redaktor španělského časopisu folkloristického Boletino del Folklóre espanol a publikace Biblioteca d e las tradiciones espanolas, zemřel právě v Madridě ve věku 46 let. Machado povznesl činnost v oboru lidověduého studia ve Španělsku; stal se zakladatelem lidovědy španělské.

Výstavy

* Národopisná výstava českoslovanská v Praze roku 1895.

V tomto období přeloženy jsou přípravné práce z Prahy na venek, kdež jsou pořádány přednášky a výstavy. Neúnavně seznamují širší vrstvy obecenstva s myšlénkou výstavy národopisné vedle jednatele p. Dra. E. Kováře pp. prof. V. Dušek, Dr. J. H a a s z a prof. V. Kurz, Dr- K. P 1 i s c h k e, řed. F. A. Š u b e r t. V září jsou výstavky v Přerově, v Trhových Svinech, ve Velkém Meziříčí, v Opavě, v Loučce u Nov. Jičína, na Smíchově, v Lužci, v Strakonicích, v Mor. Budějovicích, v Ruzyně, v Brandýse na Labi, v Litomyšli, v Sedlci.