str. 50

do pytle ') a pod. Většinu svých výpisků z tohoto spisu otiskl jsem ve svých pracích. Tuto podávám zprávu Žalanského o Rýbrcolovi (str. 156): „Na horách českých krkonošských zaěasté se ukazuje mnich, kterýž Rubioal sluje, ten se k lidem přes hory tu jdoucím přitovaryšuje, k nim se vlídně má, aby dobré-mysli byli, napomíná, že jim přes ty hory cestu ukázati a je sprovoditi chce.. Potom když je na místa nepřístupná, mezi doly a skály přivede, že nevědí, kam se obrátiti, tuť on na dřevo nebo strom ňáký vskočí a jim se tak jasně a. nemotorně směje, že se po všem lese rozléhá."

@NZ@Referáty o spisech

1) Na str. 186 : ,,Děti malé na to snadně navésti můžeme, že přijde aneb že za dveřmi stojí muž veliký černý, kterýž děti, když pláčí, do. pytle schovává, ale když vyrostou, již se víc takových řečí a strašideli nebojí.")