str. 623

různou délku, vzhledem k tomu jak se postavíme k ose její). I měření Topinardova a Rolletova mají, přihlédneme-li blíže, v sobě několik nesprávností.

Nejlépe rozřešil, tušíme, otázku tu professor anthropologické školy pařížské L. Manouvrier v práci vydané roku loňského.*) Oceniv co nejbedlivěji všechny pokusy předcházející, hleděl se vyhnouti všem chybám, kterých se předchůdci dopouštěli, a již tím staly se jeho výsledky tak dobré, že neváháme podati z nich stručný, ale dostatečný výtah našim pracovníkům s prosbou, aby jich při svém zkoumání užívali tak, abychom za nějaký čas mohli sestaviti statistiku taille předhistorických plemen, které kdysi obývaly Čechy a Moravu.

Jde zde krátce o to pomocí dále podaných tabulek restaurovati výšku koster dle délky jednotlivých velkých kostí. S těmi se na každém praehistorickém hřbitově setkáváme velmi často. Bude proto snadné, dle návodu, který dále podáme, je měřiti a z tabulky vypočítávat přiměřenou délku těla.

Prof. Manouvrier sestavil tabulky, jež podávají výsledky co možná exaktní. Jedné chybě nelze se ovšem nikdy vyhnouti. Vypočítávaje z délky kosti ramenuí úměrnou délku celé kostry, najdu délku normální, délku, jaká by při normálním vzrůstu měla být. Ále individuum, o něž se jedná, mohlo být abnormálně rostlé, mohlo míti třebas ruce nepoměrně dlouhé proti celému tělu a p. Proto správný výpočet taille jednotlivce neobdržíme ani ho nehledáme, hledáme jen pomocí tabulky správný výpočet vzrůstu jednotlivce jako člena jisté skupiny, čili my z řady tímto způsobem měřených taillí, i kdybychom v jednotlivých případech byli špatně počítali, dostaneme správnou průměrnou výšku určité skupiny, na př. rassy dolichocefalů neolithických. A o tu průměrnou délku nám právě jde, tu hledáme, ne výšku jednotlivce, ale výšku plemena. Chyba bude tím menši, čím více materiálu se změří.**)

Výsledek, který obdržíme z měření 50 individuí, podá nám velmi dobrý obraz. Jistě již uvidíme, jestli typ, o nějž se jedná, byl vysoký nebo malý, poznáme difference pohlavní atd. Každý pak následující příspěvek bude jen ještě více opravovat a precisovat vý-

*) La determination de la taille ďaprěs les grands os des membres (Mémoires de la société d'anthropologie de Paris II. sér. T. IV. Paris 1892). Srv. též Revue mensuelle de 1'école d'anthropologie de Paris II. str. 227.
**) Připomínáme však, že jedna obtíž zůstává i při této výborné methodě Manouvrierově: předpokládá se, že proporce těla lidského byly aspoň přibližně stejné s těmi, na jejichž základě sestavil Manouvrier svoji tabulku, což je však nedokázáno. Při všech methodách zůstane všaknej větší obtíží pro zkoumání, správné rozpoznávání pohlaví kostry.