str. 267

Mezi čtyřmi, v tomto období nově povstalými osadami, je však rozdíl: dvě z nich — Mor. Svratka a Tři Studně — povstávaly a vyvíjely se jako osady zemědělské, druhé dvě — Kadov a Vříšť — jako osady původně průmyslové.

Obr. 7.

Osady zemědělské vyvíjejí se pomalu a postupně: v obou povstalo v období prvních asi 25 let pouze po 3 chalupách. V Mor. Svratce byly nejprve pouze dvě4) chalupy a roku 1635

4) První zápisy v „Gruntovních registrach" rychty Německé o nich zní: „Grunt Martina Steide. V létu 1626 koupil nahoře psaný Martin grunt svůj ze vším příslušenstvím, což k němu od starodávna náleží, za sumu hotových 9 zl. mor., a tak tu na tom grumitě žádný nic nemá; jest zaplacen.1' — „Grunt Vlka Precle. V létu 1632 koupil nahoře psaný Velk grunt od Václava Chmelíčky.ze vším příslušenstvím, jak ji on v držení a užívání měl, za hotových 14 zl. mor.; však byla hrubě spustla a tak na tonn gruntě žádný nic nemá; jest zaplacena. Však kdy by kolvěk takový grunt z vůli vrchnosti prodati chtěl, může ho sobě, jak bude moci, zvejšiti" (t. j. dráže prodati).