str. 105

celého podstřeší, vycházeje otvory z něho ven, a jež představují na mnohých místech Slovanstva starší vývojové stadium, neexistují již, pokud vím, v dolním kraji slovenském. Jen na horách jsou, a pod horami zbytky, na př. v Starém Hrozenkově, v Brezové. V Suché Lozí mají už všude komíny. Komíny jsou nad střechou rozmanitě zakončeny. Zajímavo jest, že skoro na všech starých staveních roste na komíně netřeš k, hromotřesk proti hromu (Sempervívum tectorum). Pravilo se mi, že prý roste sám, bez úmyslného zasazení, ale odjinud jsem slyšel, že jej sázejí.

Typický je pro kuchyň ještě malý výklenek ve zdí proti okénku na různé drobné nářadí, zejména na svítivo.1) Na ohniště staví se na

Obr. 10. Kuchyňské nářadí.

železných trojnožkách (d r a j f u s, t r a j f u s), nebo na rendlících o třech nohách (r a n d 1 í k), nebo se hrnec prostě k ohni přistaví. Vaří-li se v zimě v kamnech, dávají se do nich hrnce a dřeva pomocí až 2 m dlouhých vidlic nebo lopatek (roháče, vidlice). Srv. obr. 10. V létě se vaří na otevřeném ohništi v kuchyni.

Dvéře do domu nebo jizby, nyní na železných pantech, otáčely se dříve v čepech, zasazených do důlků, vyhloubených v prahu, kterým se říkalo b ě h ú n у (jinde i b ě h á к у), Železné kované kruhy, držící čepy, slují sovy. Dvéře se zavíraly závorou a to buď nazávlačku s dvěma provázky к vytahování závory, nebo na klúčku s jedním motouzem к zdvihání závory, zapadající do háku. Nové mají ovšem železný zámek.

1) Nyní se všude svítí petrolejem (petrolín). Lidé starší pamatují sice ještě olejových lamp, ale jen několik nejstarších upamatovalo se na můj dotaz, že se svítívalo loučemi (lúčka) lípovými nebo borovými. Loučníku jsem ani ve Veletínách, ani v okolí nenašel už žádného (ani mezi starými věcmi na půdách), a také se nikdo nepamatoval, jak vypadal. Místo olejových lamp se hojně užívalo stojanu o jedné nebo třech nohách se střepem, z něhož vyčníval konopný knot, nebo plechové lampičky, která se stavěla na dřevěný svícen. Olej byl semencový.