str. 70

běda jí, jestliže jich nenapřede. Kterou dívku taková pokuta postihne, hledí její následky tím se sebe svaliti, že aspoň nitkou každé shozené vřeteno zapřísti se snaží.*)

Na Valašsku dnem sv. Lucie žádná gazděna nepředla. Nyní toliko v některých dědinách (zvláště na Vsaeku, na Hrozenkově) obyčej ten

Obr. 84. Lucky z Budějovic. Kreslil prof. Karel Rozum.

zachovávají a vynášejí kolovraty raději z jizby na hůru. Ptáme-li se některé staré gazděny Hrozénkovske', proč asi toho dne nepřede, odpoví nám: »Ja, bóím sa, že by na mňa též Luca přišla, taják dysik na tú gazděnu skúpú.« Na naši otázku, jak to bylo s tú gazděnú, vykládá:**) »Tož jak to bylo? Tak to bylo. Raz dysik, ale už to je dávnúcno, dávno (ešče vtedy o kolovratoch ani chýru nebylo, lež na vřetenoch sa přádalo)

*) Bartoš, Lid a národ I. str. 111; II. str. 13, 151. **) M. Václavek. Moravské Valašsko I. Na Vsetínů 1894, str. 48.