Účetní zpráva N. V. Č. dle stavu ze dne 15. října 1896.

Výstavní loterie.

Při sdělání prvního rozpočtu pro výstavu usnesl se finanční výbor navrhnouti výkonnému výboru, aby pořádána byla výstavní loterie, jejíž výnos by sloužil k částečnému uhrazeni nákladů výstavních. — Aby při rozsáhlé agendě finančního výboru práce nevázla, svěřeno provedení loterie užší komisi, sestávající z Ferd. Schlägra a Ferd. Tallowitze, která měla hotové návrhy výboru finančnímu předkládati a po schválení jich prováděti.

První plán loterní byl kombinace loterie věcné (tomboly) s týdenními tahy a peněžní (zlaté neb korunové) pro všechny losy na konec výstavy. Byl do podrobností propracován, tak že by provedení jeho nebylo poskytovalo obtíží, nebyl však ve finančním ministerstvu povolen.

Na to podána znova žádost se změněným plánem 200.000 losů, který zase nebyl schválen, neboť finanční ministerstvo nechtělo povoliti loterii s větším počtem než 100.000 losů. Teprve po opětné intervenci u finančního ministerstva došlo schválení ze dne 28. prosince 1894 č. 51.517, na jehož základě sdělán poslední plán.

Výboru uložena řada nových podmínek, které dříve musel splniti. Po mnohých svízelích a změnách pochází vlastně poslední plán z r. 1895. Mimo jiné uloženo výboru, aby vykázal jistotu pro zakoupení výher, ob-mezen mu prodej losů mimo výstaviště, nedovoleno mu zadati podnik třetí osobě a konečně měl zapraviti předem poplatek 10.000 zl., ještě než by započal s prodejem losů. Až na poslední podmínku, která mlčky nechána prozatím neprovedena, vyhověl výbor všem, prohlásiv, že provede celý podnik ve vlastní režii s odděleným účtováním od výstavního podniku, a že uloží veškeré stržené peníze za prodané losy na zakoupení výher.

Poslední plán loterie začátkem r. 1895. 200.000 losů po 1 K ve 200 řadách po 1000 číslech s věcnými výhrami a sice hlavními jedna 25.000 K, 5 po 1000 K, 10 po 500 K, pak 200 po 50 K a 6000 po 10 K, tak že mimo hlavní výhry připadly na každou řadu 1 výhra po 50 K a 30 výher po 10 K. Vydání rozpočteno bylo na 165.625 K, z čehož 105.000 K na výhry, tak že by při hrubém příjmu 200.000 K při rozprodání všech losů zbyl výtěžek 34.375 K. Přičiněním říš. posl. inženýra Kaftana a sice osobní intervenci u finančního ministra Bilinského, nástupce ministra Ple-

nera, podařilo se dosíci odepsání kolkových poplatků z losů jakož i slevy poplatku lo-terního.

Nemenších zásluh o uskutečnění loter-ního podniku získal sobě dr. Tomáš Černý, který výboru nejen radou, ale též činně nápomocen byl, vypracovav veškeré žádosti, odvolání atd., jichž byla celá řada.

Výhry opatřeny bezvýjimečně v domácích závodech českých, pokud bylo lze od vystavovatelů — většinou byly to předměty zvláště pro loterii zhotovené, které domácnostem sloužiti budou k ozdobě a k trvalé vzpomínce na výstavu. Hlavní výhru v ceně 25.000 K zhotovil a dodal zlatník V. Šebor; sestávala ze skvostného šperku, stříbrného náčiní atd. (úplná výbava pro nevěstu), která bohatostí a vkusným zpracováním oslňovala zraky navštěvovatelů národopisného paláce. Dalších 5 výher po 1000 K bylo: stříbrné náčiní stolní pro 12 osob, v dubové skříni, dodali Václ. Němec a Jos. Kratochvíl, úplné zařízení ložnice pro 2 osoby, v elegantním barokovém slohu od Jindř. Starého ve Vídni, vzorná knihovna v dubové renesanční skříni (od Pekárka v Libni) s 200 svazky vybraných spisů v pěkných vazbách, klavír (dodal Jos. Klenka), šperk s brilianty a tyrkysy. Z desíti výher po 500 K byly první 3 stříbrná náčiní stolní pro 6 osob, dalších 6 zlaté skvosty (hodinky, prsteny, náramky, náušnice, brože, jehlice atd.) a konečně vzorná kuchyně od Aloise Musila v Praze se zařízením.

Z 200 řadových výher po 50 K dodány byly 104 slévárnou br. Čermáků v Hořovicích — byly to zdařilé umělecké odlitky bronzové, z nichž mnohé měly cenu dalece větší než 50 K. Na prvém místě uvádíme odlitek 45 cm vysoký sochy sv. Václava prof. St. Su-chardy z hlavního paláce, pak poprsí Jiřího z Poděbrad, Komenského a Daniela Adama z Veleslavína, zvláště pro loterii zhotovená, dále sošky Karla IV. a Václava IV. dle originálů na staroměstské věži mostecké, poprsí Karla IV. a matky jeho Elišky z dómu svatovítského, bohaté znaky pražský i český s Prašné brány, a sousoší: Sen sv. Luitgardy a Turek s mostu Karlova, vše pečlivě ciselo-váno a patinováno od české firmy Fr. Houdka v Praze. 25 výher sestávalo ze skvostných děl obrázkových v původních vazbách, 33 výher byly předměty pro domácnost: skleněné, cínové nádobí, umělecky provedené kalamáře,

staré vykládané truhlice, znaky zemí koruny české, sošky z litiny železné atd.; ostatních 23 konečně zlaté a stříbrné skvosty, zejména s granáty (brože, náramky, hodinky, tobolka na doutníky atd.).

Z 6000 výher menších bylo 1550 sestávajících z bronzových odlitků ze slévárny bratří Čermáků v Hořovicích. Co se týče provedení i cen, uspokojila firma tou měrou, že jí bylo svěřeno dodáni většího počtu předmětů, než původně bylo zamýšleno. Z dodaných medaillonů zvláště zdařilé byly M. J. Hus a Žižka, prof. Purkyně, Manes, Havlíček, dále Tyrš a Fügner, Šafařík, Tyl, Klicpera, Kollár, V. Levý, Palacký, Jungmann, K. J. Erben, Němcová, Neruda a Smetana, V. Beneš Třebízský a Boleslav Jablonský, Prokov, Škréta, Barák, V, Náprstek a A. Náprstková, pak relief Chodky z Hynaisova výstavního plakátu. Kromě toho zvětšené otisky pečeti sv.-václavské a zlaté bully Karla IV., pak těžítka s otisky pečetí pražských, Otakara II. a Karla IV. a železné odlitky znaků s Prašné brány. 100 výher sestávalo z cínových konvic a talířů s rytými ozdobami, 100 výher z kovaných předmětů (svícnů, kuřáckých garnitur, stojánků a závěsů na květiny, rámečků atd.) dodali Josef Štěpánek z Vídně, pak Faltus a Koutník v Karlině, 260 výher sestaveno z českého skla broušeného a rytého, v nejrůznějších formách, 115 výher z porculánu malovaného (džbány, příbory na kávu) a keramiky vůbec (kameninové džbánky s cínovým kováním, slovácké hliněné nádobí atd.).

Veliký byl počet předmětů dřevěných: 260 truhlic dubových vykládaných a měkkých malovaných, dále pultíků dubových a židlí od J. Manna ve Vinoři, pak skřínek vykládaných od J. Chylíka v Křížanově na Moravě, 200 truhlic se znakem českým a s gotickým kováním, dle nákresu prof. A. Cechnera, 70 stolků soustruhovaných, 100 lenošek a stolků laťových od Jana Čížka v Těšíně na Moravě. Z menších předmětů uvádíme: 30 vyřezávaných chalup jaroměřských i čičmanských, 180 teploměrů v různém provedení od bratří Fričů na Kr. Vinohradech, 40 dřevěných talířů malovaných, 170 kuřáckých garnitur, dýmek a holí od Václ. Jíše a Hynka Soukupa ve Zbirově, 200 vyšívek slováckých (čepců, košil, šátečků, přikrývek), pak krajek atd., 60 vyšívání strojního od bratří Tšidů ve Kdýně.

300 pantoskopů a 100 stereoskopů dodala