Organisační řád N. V. Č.

I. Hlavní výbor.

Tento sestává: 1. z předsedy, 2. ze tří místopředsedů, generálního plnomocníka a pokladníka, 3. z osob neb zástupců měst a korporací, které upsaly k subvenčnímu fondu nejméně 200 zl., 4. z posavadních členů a z členů hlavním výborem nově zvolených, nebo zástupců korporací, které hlavní výbor o vyslání delegáta požádal.

Hlavnímu výboru přísluší zřízení, vrchní vedení a správa výstavy a přináležejí mu jmenovitě: a) volba protektora, b) volba čestných předsedů, c) volba praesidia (předsedy, tří místopředsedů, generálního plnomocníka a pokladníka), d) volba výkonného výboru, e) schválení volby jednatele, f) povolování rozpočtu a jeho schvalování, g)schvalování všech programů a řádů, h) schvalování činnosti výkonného výboru, i) schválení závěrečného účtu výstavy, k) revidování jmění výboru.

II. Výkonný výbor.

Výkonný výbor tvoří: 1. zástupce zemského výboru království Českého, po případě též zástupce c. k. vlády, 2. dva zástupci král. hlav. města Prahy, 3. praesidium hlavního výboru, které jest zároveň praesidiem výboru výkonného (I. 1., 2.), 4. volení členové z hlavního výboru (jich počet s praesidiem dohromady tvoří 20), 5. delegáti po jednom zvolení od těchto odborů: a) stavebního, b) finančního, c) instalačního, d) zábavního a cizineckého, e) redakčního, 6. náhradníci volených členů počtem 5.

Výkonný výbor jest prováděcím orgánem hlavního výboru. V této své vlastnosti je výkonný výbor zvláště povinen a oprávněn:

a) vypracovati výstavní program, řády, rozpočet, pravidla pro volbu sboru porotního,

b) zřizovati potřebné odbory ústřední i krajinské, c) povolávati potřebné ankety, d) přikazovati jednotlivé práce různým odborům a schvalovati jejich usnesení, e) uzavírati

smlouvy jménem a v plné moci hlavního výboru, konati nutné objednávky, přijímati potřebné síly pracovní a vyměřovati jim platy, f) přijímati příspěvky k fondu garančnímu i subvenčnímu, vydávati peníze v mezích povoleného rozpočtu a vésti veškerou správu jmění.

III. Jednatel.

Jednatel jest funkcionářem honorovaným. Zvolen jest od výkonného výboru a uzavřena s ním pevná smlouva. Volbu jeho schvaluje pak výbor hlavní. Jednatel jest předním výkonným orgánem hlavního a výkonného výboru Národop. výst. českoslov. Zasedá s hlasem poradním v hlavním i výkonném výboru a v praesidiu jako referent a účastní se jejich jednání. Jinak ve funkci své jest členem všech ústředních odborů a může býti zvolen do všech odborů i výborů ostatních (řádných i mimořádných). Podpisuje spolu se zástupci výkonného výboru přípisy z kanceláře rozesílané.

IV. Odbory a ostatní výbory.

Vedle hlavního a výkonného výboru jsou odbory: a) krajinské pro sbírání materialu v určitých okrscích a pro účastenství těchto okrsků na výstavě, b) ústřední odbory pro zpracování materialu a jinou ústřední činnost (anthropologický, literární, statistický, agitační atd.).

Tyto odbory volí si své funkcionáře samy, i upravují si své řády, řídíce se jen zvláštními pravidly, vydanými hlavním výborem.

Konečně jsou od výkonného výboru sestavené výbory, jichž členy jmenuje sám výkonný výbor, které však samy předsednictvo ze svého středu si volí:

1. Výbor stavební. Tomuto náleží sdělati stavební a situační plán s vytčením jednotlivých staveb, vypracovati plány, rozpočty a návrhy smluv pro výstavní budovy, projekty sadové a pro zamýšlené připojení drah železných; dále jest mu dohlížeti na prová-

dění prací, k nimž plány a rozpočty výkon ným výborem byly schváleny, provésti po třebné stavební instalace a pečovati o udržo vání jich v dobrém stavu, vůbec se starati aby všechny se stavbami souvisící práce byly vykonány.

2. Výbor finanční. Tento má obstarávat finanční záležitosti podniku jak po celou dobu přípravných prací k výstavě, tak i v čase výstavy samé, hlavně pak: a) sestaviti finanční plán a b) míti péči o provedení veškerých opatření jím navržených, pokud výkonnýným výborem byla schválena.

3. Výbor instalační seslává: a) ze zá-stupcův ústředních odborů, b) z tří delegátů výkonného výboru. Na něm spočívá upravení výstavy. Za tou příčinou pěstuje styky s vy-stavovateli, přijímá předměty do výstavy a zase je vydává. O připuštění předmětů do výstavy rozhodují ústřední odbory s výhradou odvolání k výkonnému výboru.

4. Výbor zábavní a cizinecký. Výbor tento věnuje svou činnost k docílení co možná nejhojnější návštěvy cizinců a jejich ubytování, musí proto zasazovati se o do-sažení slev jízdného na drahách a lodích a pořádati dle možnosti zvláštní vlaky. Přísluší mu dále pečovati o rozličné zábavy, koncerty, přednášky atd. na výstavišti. Mimo to jest mu postarati se o úpravu sazeb fiakrů a dro-žek, jakož i o levné ceny bytů v hostincích a domech soukromých.

5. Výbor redakční. Úkolem jeho jest, pečovati o podporování podniku se strany veřejného tisku v domácích i cizozemských časopisech, jakož i jinak působiti ku po-vzbuzení obecného zájmu pro výstavu. On jediný jest oprávněn podávati na veřejnost úřední zprávy o pracích hlavního a výkon-ného výboru i jednotlivých odborů a výborů. Zástupce jeho ve výkonném výboru je zá-roveň členem odboru agitačního.

Každý tento výbor svým delegátem po-dává svá usnesení výkonnému výboru ku schválení.

Jednací řád.

A. Hlavní výbor.

1. Schůze hlavního výboru svolává předsednictvo podle potřeby, nejméně však jednou za dva měsíce.

2. Schůze svolává předsednictvo podle svého uznání nebo na návrh výkonného výboru, nebo žádá-li o to aspoň 15 členů hlavního výboru. V tomto případě budiž schůze svolána nejdéle do 14 dnů po odevzdání dotyčné odůvodněné žádosti.

3. Hlavní výbor činí platná usnesení, je-li přítomno aspoň 30 členů. V případě, že by se potřebný počet členů nesešel, koná se za půl hodiny nová schůze, která je oprávněna usnášeti se o všech věcech, které byly na programu odročené schůze bez ohledu na počet přítomných členů.

4. Schůze řídí předseda, nebo některý místopředseda, nebo generální plnomocník.

5. Pořad rokování určuje předsedající.

6. V každé věci podá zprávu nejprve referent, pak řeční ostatní členové v pořádku, jak se u předsedajícího o slovo přihlásili. Referentu jest vyhrazeno vždy slovo naposled, mimo to však po každé řeči povoluje se mu faktická poznámka. K téže věci připouští se slovo jednomu řečníku jen třikrát. K návrhu, o kterém bylo již jednáno, nesmí se nikdo vraceti v téže schůzi.

7. Při volných návrzích má navrhovatel táž práva jako referent.

8. Při hlasování rozhoduje nadpoloviční většina hlasujících. Členům jest volno vzdáti

se hlasování. Při rovnosti hlasů rozhodne předsedající. Volby konají se z pravidla lístky, není-li zvláštního návrhu.

9. Usnesení výborová podpisuje předseda a jednatel.

10. Protokol vede stálý zapisovatel.

11. Protokol předešlé schůze budiž před následující veřejně vyložen. Předseda a jeden člen výboru (mimo předsednictvo) jej verifikují.

12. Každého čtvrt léta je hlavní výbor povinen zvoliti 2 revisory, kterým náleží revidovati pokladnu a v nejbližší schůzi podati o revisi zprávu.

B. Výkonný výbor.

1. Výkonný výbor je prováděcím orgánem hlavního výboru a má s ním společné předsednictvo.

2. Výkonný výbor svolává předsednictvo pravidlem jednou za týden, podle potřeby ve lhůtách kratších neb delších, ale nejdéle jednou za tři neděle.

3. Výkonný výbor činí platná usnesení, je-li přítomno aspoň polovice členů a z předsednictva aspoň jeden člen, který má právo předsedati.

4. Pravidla jednacího řádu hlavního výboru 4—11 jsou platna i pro výbor výkonný.

5. Kdo tří schůzí, k nimž byl pozván, se neúčastní, řádně se neomluviv, bude jednatelem zvláště napomenut, aby do následující schůze najisto se dostavil. Kdo by po tomto upomenutí se bez náležité omluvy nedostavil do dvou dalších schůzí, přestává býti členem

výkonného výboru, což jednatel oznámí vjed-natelské zprávě příští schůze.

6. Mimo předsedu a oba místopředsedy podrobují se ostatní členové po roce nové volbě postupem, že každý rok podrobuje se jich nové volbě šest nejstarších, ale dřívější členové mohou znovu zvoleni býti.

Poznámka. První dvě léta ustanoví se pořad losem.

7. Výkonnému výboru přísluší o provedení toho pečovati, na čem hlavní výbor se usnesl, jakož i bdíti nad veškerými pracemi, s výstavou spojenými. Výkonný výbor je zmocněn a povinen odborům krajinským. i ústředním pracovním a od něho sestaveným výborům provedení jednotlivých úkolů přikazovati, nad provedením tímto dozor míti a usnesení jich schvalovati.

Výkonný výbor dosazuje potřebný personál za příčinou podnikané výstavy a rozhoduje o všem, co spadá v obor výkonů kanceláře výstavní.

8. Smlouvy, jakož i takové dopisy, jimiž se výkonný výbor zavazuje k nějakým povinnostem, musí býti opatřeny razítkem a podepsány jedním členem předsednictva (Or-ganis. řád I. c) a jednatelem.

9. Peněžní poukázky a pokladní disposice do 100 zl. může povoliti praesidium. Vyšší částky musí povolovati výbor výkonný, jemuž ostatně i částky menší k schvalování pravidlem se odevzdávají. Peněžní poukázky a pokladní disposice musí býti podepsány jedním členem praesidia a jednatelem.