Memoranda v příčině Národopisné výstavy českoslovanské.

1. Memoranda podaná zástupcům vlády státní a zemské — místodržiteli hr. Fr. Thunovi a nejvyššímu maršálku Jiřímu knížeti z Lobkovic:

Vaše Excellencí! (Vaše Jasnosti!)

Na poli duševního rozvoje učinil národ český v posledních desítiletích pokrok neobyčejný. Znovuzřízení „české university, založení české akademie věd a umění, zbudování Národního divadla, stavba Musea království Českého, zřízení městského Musea pražského, založení Průmyslového musea Náprstkova a konečně povstání mnohých institucí uměleckých, vědeckých a všeobecně vzdělávacích, všechno to hlásá svým vznikem a trváním, že národ náš celou silou ducha tíhne k nejvyšším cílům lidské vzdělanosti a hledí sobě opatřiti všechno, co jej k ní skutečně může dovésti.

A jestliže tato snaha národa českého sama o sobě vzbuzovati musí uznání svrchované, dlužno ji kromě toho ceniti tím výše, ježto národ náš valnou část svých ústavů vzdělávacích poříditi musil buď pouze z vlastních dobrovolných obětí, aneb aspoň hlavně svými penězi za přispění země království Českého.

Tou dobou posledním a přeskvělým skutkem jeho při závodech s národy ostatními jest zemská jubilejní výstava, jejíž všestranný zdar vynucuje u všech, kdož ji poznali, opravdový obdiv. O výstavě této pracoval nejlepšími silami svými celý národ náš. Jestliže však pro nejvyšší přízeň a záštitu Jeho císařského králov. apošt. Veličenstva našeho nejjasnějšího císaře a krále Františka Josefa I. hledí se k jednotlivcům, kteří dílem svou prací, dílem svou pomocí aneb aspoň svrchovaně účinnou přízní dobyli sobě nejvyšších zásluh o uskutečnění výstavy, dlužno národu našemu v první radě sobě připamatovati V. E. (V. J.). Nebýti láskyplné práce, pomoci a přízně V. E. (V. J.) s těží by naše výstava byla vyspěla na tu velikost a význam, jejž nyní má, ano kdo ví, zdali by bývala překonala ty překážky, které ji hrozily buď zničiti aneb aspoň citelně poškoditi, když již slovo výstavy znenáhla skutkem se stávalo.

Jsouce sobě vědomi toho mocného a blahodárného vlivu V. E. (V, J.) na povstání díla, jímž národ český před celým světem právem se pyšní a z něhož vzejde témuž národu našemu mnohý a veliký prospěch duševní i hmotný; znajíce kromě toho živý interes, s jakým V. E (V. J.) sleduje a jest ochotna podporovati všechno, cokoliv posloužiti může k duševnímu po vznesení národa našeho i tohoto veškerého království Českého, v němž největší část národa našeho obývá: odvažujeme se v úctě hluboké podati V. E. (V. J.) nej oddanější zprávu o záměru, který má dáti podnět k nové plodné práci všech vrstev národa našeho a popud ku pěstování jednoho odboru vědy, jenž ve vlasti naší

dosud byl téměř úplně zanedbáván, ačkoliv u národů jiných se vykazuje květy nejkrásnějšími.

Valný počet přátel národopisu česko-slovanského sestoupil se totiž za tím účelem, aby pěstování národopisu lidu česko-slovanského opatřil podklad nejširší a zabezpečil jemu interes všech vrstev našeho národa. Docíliti toho myslí uspořádáním národopisné výstavy lidu českoslovanského v Praze v roku 1893 aneb nejpozději v r. 1894. Po předběžných o tom poradách, jež k danému podnětu se děly nejprve v kruzích soukromých, pak ve velkém shromáždění přátel národopisu českoslovanského dne 28. července t. r., dále ve schůzi přípravného komitétu k tomu účelu zvoleného, jež se děla dne 5. srpna t. r., usneseno bylo definitivně ve valné schůzi přátel národopisu českoslovanského dne 12. srpna t. r. na Staroměstské radnici, že zmíněná výstava pořádati se má. Přípravný komitét prohlášen byl v téže schůzi za definitivní a zmocněn byl vykonati všecky kroky ku provedení výstavy potřebné. Ve výboru tomto zasedají zástupcové rady král. hlav. města Prahy, zástupcové výkonného komitétu zemské jubilejní výstavy, četní zástupcové inteligence a různých vrstev společenských. Kromě toho zmocněn jest výbor rozšířiti se zástupci dalších jiných korporací, jakož na př. české akademie věd a umění, společnosti musea král. Českého, »Svatobora«, obchodní a živnostenské komory pražské, spolku českých žurnalistů a Umělecké besedy Za svrchovaně důležito pokládá výbor pro národopisnou výstavu českoslovanskou rozšířiti se zástupci veleslavného cís. a král. místodržitelství král. Českého a veleslavného zemského výboru král. Českého, jakmile jemu dopřáno bude seznati blahosklonnou ochotu V. E. (V. J.).

Účel a význam národopisné výstavy českoslovanské jest veliký a tak zjevný, že zajisté není ani třeba věhlasu V. E. (V. J.) obšírně jej doličovati. Postačí proto zajisté pouhé stručné vzpomenutí, že potřebnými pracemi ku provedení výstavy a výstavou samou má se zjistit všechno, co ve vzhledě folkloristickém činí lid česko-slovanský národem osobitým, od jiných kmenů se lišícím, jak po stránce fysio-logické, tak linguistické, psychologické a sociologické. Má se zjistit, čím zvláštním se vyznačuje kmen českoslovanský ve svých sídlech, podobou příbytků, jejich vnitřního zařízení, kroji, zaměstknáním, uměním, zvyky, obyče i, právními názory, společenskými řády atd. atd.

Výstavou mají se dáti národu našemu i všem národům jiným na seznání všechny bohaté poklady toho, co osobitého vytvořil duch lidu českoslovanského vlastní silou svého intelektu, a má se ukázati, jaká jest jeho vlastní osvěta vzešlá výlučně z jeho nitra.

Výstavou se má dále do budoucnosti

zachovati vše, co charakteristického se jeví v životě lidu českoslovanského na sklonku stol. XIX

Výstavou má se dále zjednati pevný podklad vědě národopisné u národa českoslovanského ; až dosud nalézá se bohužel u nás pěstování národopisu v pouhých začátcích, byvši až dosud odkázáno na pouhou ochotu toho kterého amateura, spisovatele nebo umělce nebo osoby soukromé.

Výstava může velice přispěti k osvěžení umění tím, že na předmětech shromážděných seznati se mohou četné původní motivy umění národního, které až dosud buď nejsou úplně známy anebo jsou známy nedostatečně. Použitím těchto motivů v ornamentice, v harmonisaci a zvláště ve stavitelství bude snad možná dojíti k výsledkům až překvapujícím.

Již pouhými pracemi ku provedení výstavy, jichž dle zjevných nejživějších sym-pathií radostně se účastní národ českoslovanský v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, a pokud se zabezpečí svolení vysoké vlády uherské, i v Uhrách na Slovensku, docíliti se může toho, že pozornost národa českého odvrátí se velkou měrou od neplodných sporů vnitřních a soustředí se ku provedení práce plodné a svrchovaně důležité. Připoutání pozornosti národa ku pracím prospěšným patří vůbec k nejdůležitějším a nejzáslužnějším úkolům správy veřejné.

Ačkoliv jest určena k tomu, aby ukázala samostatný národní ráz lidu českoslovanského, zůstane při tom výstava prosta všeho rázu a jakéhokoliv cíle politického; nebudeť míti na zřeteli nic než čistě odborný a přímo vědecký úkol folkloristický.

Národ náš, který až dosud vlastní silou mnoho vykonal, kdykoliv ke skutkům plodným soustředily se všechny vrstvy jeho, přistupuje opět vlastní silou ku provedení díla nového. Ještě před rokem bývalo by snad toto dílo pokládáno za nemožno; dnes jinak jest. Ze zemské výstavy jubilejní mohou zbýti k účelům výstavy národopisné budovy, jejichž postavení by jinak vyžadovalo sta tisíce peněz. Kromě toho získati se může z letošní výstavy i mnoho vnitřních zařízení budov výstavních, čímž opět značných peněz se ušetří. Největší část předmětů výstavy národopisné opatřena bude bohdá ochotou jednotlivců, obcí, venkovských museí, okresních zastupitelstev a spolkův bez velikých obětí s jejich strany, a na výboru výstavním bude o to pečovati, aby prostředky poměrně malými docílil co možná výsledků velikých. Jedna část nákladu uhradí se veřejnými sbírkami, o jejichž výsledku k účelu tak národnímu nemůže býti u našeho národa té nejmenší pochyby. Částečná pomoc zemí král. Českého, markrab. Moravského a knížectví Slezského — jakož i pomoc říše Rakouské, kteréž jednou z hlavních opor jest náš národ českoslo-