str. 482

vých, dovedně a bohatě vyšívaných. — Z ostatních spolků úplnější sbírky památek svých vystavil »Spol. posluchačů inž.«, »Všehrd«, »Klub českých farrnaceutů« a nejstarší spolky krajinské a místní. — Konečně vzpomínáme přerozmanitých fotografií spolkových (starostů spolkových, »Radbuzy«, »Hané«, »Akademiků kolínských«, »Klubu česk. farmaceutů« atd.). Nejvíce věcných památek vystaveno bylo z dob legií studentských. Sem náleží: socha studenta legionáře z roku 1648 (original je na dvoře v Klementinu) a obraz téhož, malovaný JUC. Zumanem, prapor legie z roku 1648 a z roku 1744, tři transparenty, jimiž roku 1800 vítána byla legie studentská, obraz pomníku postaveného P. Horáčkem na památku legie studentské u Ondřejova (mal. kol. Zuman), figurina legionáře z roku 1800 a z roku 1848 (právníka).

Zvláště pěkná byla sbírka památek z roku 1848. Vystaveno z této doby: kroj legionáře právníka, odznaky tribus a kohort, zbraně legionářů, četné památky Fastrovy a Fričovy, obraz pomníku postaveného v Emausích padlým studentům roku 1848 (maloval Zuman), kolorované obrázky bojů pouličních a na barikádách roku 1848, obraz vídeňské slovanské barikády roku 1848, hájené Vojtou Náprstkem a soudruhy, obraz technika Jindř. Spitzera, jenž 13. března prvý padl pro volnost a vlast.

Z doby pozdější (po roku 1848) vystaveny byly památky studentské druhu prarozmanitého; projevy národní a svobodomyslné v boji o národnost a o českou universitu, odznaky spolků a příležitostných slavností, taneční pořádky atd.

Ducha, jakým nejen odbor akademický, ale i ohromná většina studentstva jest prodchnuta, označovala vystavená poprsí přátel studentstva: M. Jana Husi, Purkyně, Baráka, Havlíčka a Friče.

VIII. Akademický ústřední odbor N. V. Č. ustaven byl 22. října 1892 (rozešel se r. 1896). Zastoupeny byly v něm veškery studentské spolky (vyjma A. Č. S. nově zřízený . Účelem odboru bylo pracovati pro výstavu vůbec a vystaviti zvlášť oddělení studentské. Akademikové pracovali ve všech odborech výstavních, uspořádali pro výstavu nejméně 1500 přednášek, uspořádali roku 1803 v Praze předběžnou agitační výstavku (otevřenou od 14.— 22. května) atd. Výsledkem činnosti studentstva pro vlastní exposici bylo oddělení akademické na výstavě. Aby exposice ta byla úplná, třeba bylo prostudovati archivy všech spolků, učiniti výpisky téměř ze 100.000 matrik universitních a technických, vyhledati data důležitá z četných časopisů (Nár. Listy, Čas. česk. lékařů, časopisů studentských, kalendářů studentských atd.), sebrati veškeren material a upraviti technicky formou snadno pozorovateli přístupnou výsledky práce odboru. Činnost tu charakterisuje agenda odborová: rozesláno celkem 3379 zásilek (z nich 2116 dopisů psaných) a došlo 1899 odpovědí. Úplné zpracování veškerého vystaveného materialu vydal výbor odboru redakcí dra. M. Well-nera (»Průvodce životem akademickým«). Vystavenou vzornou knihovnu venkovskou věnoval odbor do Orlové ve Slezsku. Veškeren náklad po všechna léta trvání odboru byl 3368 zl. 18 kr. (V tom zahrnuto i vydání za vzornou knihovnu venkovskou, jejíž cena krámská je 502 zl. 16 kr.), za spis »Průvodce akad. životem« (doplaceno 300 zl.), nájemné za kancelář, plat úředníku a studijní přípravné práce (honorované jen polovičně), úhrnem 2126 zl. 35 kr.; stála tedy vlastní exposice studentská a akce pro Národopisnou výstavu vůbec jen 1241 zl. 83 kr. Protektorem odboru byl univ. prof. MDr. Em. Kaufmann. V čele odboru byl MUC. František Hamza, předs., JUC. Fr. Zuman, místopř., MUDr. Max Wellner, jednatel, MUC. Boh. Müller, pokladník; dále zasedali ve výboru Mag. Ph. K. Pavlíček, JUC. Jar. Krekule, PhC. Jos. Kolář, MUC. Aug. Hoffmann, MUC. Jos. A. Jíra, PhC. Jan Soukup, MUC. Jos. Šebor. Tajemníkem odboru byl JUC. Frant. Horák.

II. Uspořádání výstavky.

1. Obraz povšechný. 1. Obrazy studenta a života jeho se týkající z dob minulých i nynějších. Medikové v pitevnách, technikové v pracovnách a laboratořích atd. Tableau starostů všech spolků. Místnosti spolkové.

2. Kroje studentské, poprsí, figuriny, sochy; památky věcné i písemné historicky pro nás důležité. Doba legií.

3. Dějiny českého studentstva. Historické spisy o studentstvu českém jednající.

4. Život studenta nyní a druhdy, vylíčený vzhledem k rozvrhu studijnímu, zkouškám, životu privátnímu, poměrům finančním, nákladu finančnímu na ten který obor studijní. Zpěvy studentské.

5. Studentstvo (universitní a technické): a) dle návštěvy vysokých škol v Čechách a v cizině; b) dle povolání (fakult, oddělení); d) dle prospěchu (vůbec, dle fakult, oddělení zvlášť); d) dle poměrů finančních ve studentstvu; e) dle bydliště v Čechách, Moravě, Slezsku a jinde, po případě dle krajů; f) vzhledem ke studentstvu jiných národů; g) dle vyznání náboženského; h) dle krajů, kolik a na jaký obor studijní ze kterého kraje jest studentů; i) vše to diagramy a statistikou se znázorní a mapky se pořídí.

6. Studentstvo na školách středních i odborných.

7. Studentstvo ve spolcích. Jména a úhrnný počet spolků. Úhrnný počet členstva, diagram a statitika téhož dle roků a povolání členů činných. Který kraj, který ústav dává nejvíce činných členů, který obor studijní poskytl nejvíce činných členů.

8. Literarní činnost studentstva v oboru vědy i poesie.

9. Kulturně národní a vědecká činnost studentstva ve spolcích: d) dle počtu přednášek a rozhovorů poučných, založených knihoven, zasílaných časopisů, brošur atd. Diagram přednášek dle oborů (historické, politické atd.); b) dle počtu přednášek a rozhovorů vědeckých (diagram téhož).

10. Studentstvo mimo spolky akad (Besedy politické, čtenářské, zábavné spolky, »Sokol«, Ú. M. Š., Jednoty atd.). 11. Vzorná knihovna všestudentská rázu povšechně vzdělávajícího.

12. V době výstavní uspořádány na výstavišti různé slavnosti studentské, přednášky, rozhovory, schůze. Co nejvíce se bude pečovati, by výstava byla zajímava, poučně zábavna a lehce přístupna každému.