B. PRÁCE LITÉ A TEPANÉ.

Předmětův, jež by poskytly přehledný a soustavný obraz znamenitých odvětví našeho domácího uměleckého průmyslu, totiž litectví a pasířství, nesešlo se na výstavě národopisné s dostatek. Dlužno toho litovati tím více, poněvadž oba tyto obory ve vlastech našich vezdy znamenitě kvetly. Arciť stesk tuto vyslovený objeví se poněkud neoprávněným, připočteme-li sem všechny vystavené bohoslužebné nádoby, jako jsou kalichy, monstrance, relikviáře, kříže, berly, atd., kteréž ovšem o neobyčejné výši umění liteckého i tepeckého předkům našim znamenité vydávají svědectví. Podle nich vším právem souditi můžeme, že i zvonařství, cínařství, kon-vářství, šperkářství, emailérství, jakož i všechny ostatní obory uměleckého obrábění kovův v nemenší míře i skvělosti byly u nás pěstovány.

O nádobách bohoslužebných, jež byly vystaveny, bude pojednáno níže. Tuto zmíníme se o ostatních předmětech ulitých z bronzu, cínu, vytepaných z kovu a pod., pokud jsme je na Výstavě shledali.

Zvonařství — jakž samozřejmo — nemohlo se pochlubiti nejznamenitějšími výtvory svými, míníme zvony; nebyloť možno velebné tyto hudebníky sníti se vzdušných jejich prestolů a přenésti na Výstavu. Několik odlitků po různu (v krajinských odděleních) roztroušených bylo takořka čestnou deputací jejich. I hřmotní jich druhové: houfnice děla, hmoždíře doplňovaly sbírky válečnické ve staroslavném Kokoříně.

Skupina zvonků a hmoždířů.

Reprodukováno z díla: »Památky práce výtv. na N. V. Č.«

V oddělení výtvarném seskupila se tedy jen drobota okolo velmi pěkně ozdobeného zvonu kutnohorského, jenž sám si nese list rodný: »Slyt a udielan gest Zvon tento na Horach Kuttnach skrze Tomasse Konwarze k zadussi do wsy Petrowicz Leta 1598.« Zmínky zasluhují zvláště: hmoždíř z r. 1497 s nápisem AVE * MARIA * GRACIA * PLENA * DOMINVS * ozdobený nad to známým Vladislavovým korunovaným W; druhý hmoždíř z roku 1573 s nápisem: VERBUM DOMINI MANET IN ETERNVM a jeho překladem: SLOWO PANIE ZVSTAWA NA WYEKY, z Rychnova nad Kněžnou; bohatě ozdobený (reliefky figurálnými) drobný zvonek z Kutné Hory, dílo to kutnohorského mistra Tomáše Klabala s nápisem: ZIKMUND KOZEL Z REIZNTOLA NA HORACH KUTNACH; oltářní zvonek z r. 1574 ozdobený reliefem (antické hlavy obklopené věncem vavřínovým) s kovovou rukojetí a legendou: SIT NOMEN DOMINI BENEDICTVM*) z kostelíka »Na Kopečku«, u Králové Hradce (majetek tamního musea).

Jiné znamenité výrobky našich mistrů zvonařů: křtitelnice, zastupovaly dvě zvonovité veliké, ulité z cínu. Prvá z r. 1595 (majetek kostela sv. Rocha na Volšanech) ozdobena jest mnohou figurální prací (tak 3 nohy, na nichž stojí, vyrůstají z pěkně modelované mužské hlavy, víko přidržují též pěkná poprsí mužská v kápích i kloboucích), na zadní stěně kalichem a hostií a na předu destičkou s nápisem: LETHA PANIE MDXCV SLITA GEST TATO KRZTI-TEDLNICE ZA CZASV KNIEZE MIKOLASSE DREYTENGRAZERA ZE HBA (= Chebu) A WITA NAWARY NAKLADE DOROTI WENCLOWY. Při okraji obíhá opis: SWATI MAREK XVI. KAP. GDAVCE PO WSSEM

*) Buď jméno Páně pochváleno.