Předchozí 0106 Následující

cením Matice Slovenské nastal živější ruch, jejž zahájil Pavel Dobšinský (1828 až 1885) znamenitým dílem „Pr ostonáro dnie obyčaje, pověry a hry slovenské", vydaným r. 1880 nákladem autorovým. Kniha obsahuje v části I. zvyky a obyčeje od kolébky do hrobu, dále výklady o způsobu hospodaření, o řemeslech, o životě občanském, o bytostech báječných atd. Do části II. autor zařadil soupis dětských her zimních, jarních, letních i podzimních, úhrnem 93 her podrobně popsaných. Takto Dobšinský doplnil sbírku zvyků a obyčejů připiatých k slavnostem výročním, který otiskl v I. svazku Sborníku Matice Slovenské (srovn. výše). Knihou „Prostonárodnie obyčaje" Dobšinský stanul ve vůdčí skupině národopisců československých. O zvykosloví v zemích českých tehdy nebylo práce tak soustavné, vydané knižně, ačkoliv byly cenné rozpravy roztroušené po časopisech. Dobšinský úplně upustil od svých dohadů bájeslovných a filosofických, zůstal na bezpečné půdě věcného popisu a proto má jeho kniha podnes význam základní. Jádrem díla byly sbírky autorovy z Gemeru a Malohontu, avšak vedle toho důkladně poznal lid na Spiši, v Liptově, v Turci, na Trenčínsku, Ni-transku, ve Velkém Hontu, v Novohradě a na Dolní zemi. Kromě toho užil rukopisných materiálií, uložených v Zábavnících studentů slovenských z let čtyřicátých a padesátých. U Dobšinského se učil Fr. Bartoš a z dokladů sebraných ušlechtilým

buditelem po celá desetiletí čerpali všichni, kdož se zabývali zvyko-slovím slovenským.

Vedle díla zvykoslovného se slovenskému národůpisu počátkem let osmdesátých dostalo rozsáhlé sbírky písní. R. 1880 vyšel 1. sešit sborníku „Slovenské Spevy". Vydavatelem bylo „povere-níctvo", jehož předsedou byl Ján Fran-cisci, pokladníkem Andrej Halaša, členem Pavol Mudroň. Hlavní práci pořadatelskou a vydavatelskou konal Jan Kadavý (1810 až 1883), evang. učitel, Čech z Jilemnická, jeden z významných představitelů národní jednoty československé, který Slovensku zasvětil život vyplněný obětavou prací buditel-skou. V Slov. Pohl'a-doch (I. 1881) Štefan Fajnor pojednal ve stati „Naše národné spevy" o sbírce Kada-

Pavel Dobšinský (1828—1885).