str. 112

Dole (Nár. Věstník XI. 1916). — V novější době přihlašují «e k práci i architekti a přispívají podstatně s hlediště svého oboru. J. Brož začal vydávati soupis Lidové stavby na Plzeňsku I.—IV. (Plzeň 1922—1925). Kromě toho věnoval zájem i zvoničkám a jihočeským štítům. (Srov. oddíl umění.) — V. Mencl rozebral konstrukci pojizerských staveb s hlediště architekta i historika umění v článku Několik příspěvků k otázce lidové architektury (Národop. Věstník XX. 1927), mimo to se zabýval studiem církevních staveb. (Viz oddíl umění.; — V poslední době D. Stránská studuje lidové stavby, usilujíc o uskutečnění jejich soupisu. Zatím vyšlo: Lidové stavitelství goralské (Carpatica sv. I. 19361, Lidové stavby pod Tatrami (Nár. Věstník XXVI. 1936). — Při tomto studiu přispívá i /. Strnadel: Lidové stavby v Osturni. (Carpatica sv. I.) — Na Slovensku hlásí se příspěvky noví pracovníci: R. Bednárik: Dom a jeho příslušenstvo pozdlž rieky Beliainky. (Čas. mus. spol. XXIII. 1931.) — J. Slavik: Typické stavby domov a obcí na strednom Slovensku. (Sborník mus. spol. XXIX. 1930.)

Souhrnný přehled o slovenských stavbách podal J. Vydra v pěkné, ale stručné práci: Lidové stavitelství na Slovensku. (Praha 1925.) — Popisné práce doplňují obrazová díla, která byla zvláště v poslední době vydávána. Pozornosti zasluhuje především práce B. Vavrouška: Dědina (Praha 1925), kniha obsahující 516 fotografií lidových staveb, interiérů i celých vsí z celého státu, k níž napsal výstižnou úvodní studii o lidovém stavitelství Zdeněk Wirth. — Obrazovými doklady zůstávají dále spisek J. F. Svobody Horácká osada I. (Nové Město na Mor. 1928) s obrázky K. Beneše a J. Bubeníčka Dřevěné stavby lidové I. (Praha 1924).

Z ostatního zařízení domu byly popisovány v drobných příspěvcích na př. dřevěné zámky. Srovn. Č. Zíbrt: Dřevěné zámky v Čechách a na Moravě. (Český Lid IV. 1935.) — V drobných článečcích byly popisovány i rozličné způsoby osvětlení: V. Janoušek: Louč a loučníky v severovýchodních Čechách. (Český Lid VIL 1898.) — G. Tuč: Posvěty. (Selský Archiv IV. 1905.) — R. Bednárik: Prehľad osvětlovacích zdrojov na Slovensku. (Čas. mus. spoloč. XXII. 1930.) — Nábytek byl oceňován a rozebírán hlavně s estetického stanoviště a proto zařazuji dosavadní práce o něm do oddílu o výtvarném umění. S národopisného hlediště je psána studie o visuté kolébce od F. Štampacha: Hejčedlo. (Plzeň 1930.) — Nábytek a vůbec vypravení městských domů v XV. a XVI. st. (tedy i kamna, dveře a j.) popsal Z. Winter: V měšťanské světnici starodávné. (Praha b. r.) — Kromě toho srovn. práce, uvedené na str. 99 a n.