str. 77

Zvyky zimního období. Charakterisujte, jak se světil celý adventní čas, pokud se zpívaly nábožné písně, zapište lidovou tradici, co mají lidé konat a čeho se varovat. Popište zvyky, konané v den sv. Matina,

zejména jaké pečivo a pokrmy se připravují a zda se koná „sýpka" pro pastýře a hostina pro sousedy (nebyly-li popsány dříve). Vystupuje někde čeleď ze služby a oslavuje sv. Martina? Jak se oslavuje svátek sv. Cecilie, konají se zábavy? Jaké obyčeje se zachovávají na sv. Kateřinu? (Koná se taneční zábava, trhají se větévky a pod.) Zaznamenejte věštby, konané v den sv. Ondřeje. Jak se slavil den sv. Barbory? Cho-dily-li do domů „Barborky", popište, co činily a jak byly oblečeny. Vyptejte se na hry o sv. Barboře. Lámaly dívky v ten den větévky stromů? Jaké byly obyčeje na sv. Mikuláše? Popište průvody mikulášské, uveďte, kdo se jich zúčastnil, jak byl nazýván, jaký byl úkol každého z nich a jaká byla nadílka. Zúčastnily se průvodu „matičky" nebo „Mikulajky"? Zachovaly se nějaké zvyky v den sv. Ambrože (honění dětí) ? Obcházely po vsích „Lucky“ v den sv. Lucie? Jak byly oblečeny, jak si počínaly a kdo je doprovázel? Jaké byly jiné zvyky v ten den, zvláště u přástevnic?

Zjistěte, zda se konaly i jindy v advente průvody lidí, přestrojených za klibny, kozlíky a jiná zvířata, kdy chodily a za jakým účelem. Které jiné osoby obcházely v předvánoční době po domech a proč? Na př. Kališi, Smítálkové, Vometači, Baby, Perchty, Žber, Ča-puta a j. Zaznamenejte, které bytosti nadělují dětem dárky, kdy a jak je onen zvyk v kraji starý.

V období vánočním postupujte opět podle jednotlivých dnů; při všeobecně známých zvycích omezujte se na pouhý výčet nebo odkazy. Věnujte pozornost zvykům, zábavám i pracím „dlouhé noci“, zejména pak Štědrého večera. Popište obyčeje, kterými se den