podobně popište i další práce: pletí, okopání, oborání atd., zejména potom žetí obilí, sušení na poli, obracení, vázání, ukládání v mandele, kříže nebo panáky, napichování na ostrve a pod. a konečně i svážení. Zároveň možno probrat i mlácení a ukládání slámy, zrna i plev. Rovněž u ostatních plodin popište vytrhání nebo vykopání, dopravu a způsob uložení na zimu (brambor, řepy, zelí, hrachu, fazolí, máku a j.).
Věnujte pozornost i lučnímu hospodářství od přípravy půdy (zavodnění, odvodnění, hnojení atd.) až po se-noseč, sušení sena a otavy (po příp. jetele), dopravu jeho domů a uložení na zimu.
Uveďte, kdo koná veškery práce, zda členové rodiny, čeleď, podruzi a j., pokud se najímají cizí lidé a pomáhají-li si sousedé a příbuzní, případně výměnou (za zorání a pod.). Vyznačte pracovní dobu v různých ročních dobách i průběhem let a odměny za práce. (Podrobnější údaje zařaďte v odstavec o životě v rodině a obci.)
Kde se pěstuje len (konopí), víno nebo chmel, popište podrobně i práce s nimi spojené od přípravy půdy až po skončení: u lnu a konopí setí, pletí, vytrhání, drhnutí máčení, sušení, tření a vochlování až po uložení materiálu hotového ku prádlu.
Při pěstování chmele popište veškery práce s ním spojené až ku prodeji, u vinařství až po uložení vína do sudů ve sklepě; popište řezání révy, kopání vinohradů, pletí, vázání révy k tyčkám, opatrování vinohradů v době zrání, dále vinobraní a postup práce při tlačení a kvašení vína. Uveďte, které druhy révy se pěstují, jak se daří, jak se zpracovávají. Popište vinné lisy a ostatní nářadí, zařízení sklepů a postup práce ve sklepích. V přehledu uveďte dějiny vinařství v kraji a jeho vývoj,
Věnujte pozornost i ovocnářství (sadařství) a zelinářství.
Uveďte, pěstují-li se stromy cílevědomě, jaké. jakých druhů a kde, jak se opatrují, jak se češe ovoce