str. 24

Paměti ty sáhají od r. 1847 až do let sedmdesátých a v nich je zařaděn i originál listu K. J. Erbena.

V dubnu r. 1867 totiž pořádala ruská universita v Moskvě ethnografickou výstavu, pro kterou sháněl Erben i všecky české kroje a požádal tehdejšího kaplana domažlického Karla Hájka, aby mu opatřil chodský kroj. Čilý kaplan tuto žádost ochotně splnil, začež mu Erben takto děkuje z Prahy 22. října 1866:

Důstojný, Velectěný Pane! Včera na večer jsem dostal z nádraží bednu s odeslanými věcmi, a protož nemeškám doplatiti, co jste určiti ráčili, vzdávaje při tom Vašnosti nejsrdečnější díky za dobrotivost, s kterou jste se ták (sic!) ochotně té věru nepříjemné a nesnadné úloze podvoliti i ji tak pěkně a poměrně s malými výlohami provésti ráčili. Jisté jest, že, by nebývalo ochotnosti a vlivu Vašnostina, kroj Chodů Domažlických by na příští výstavě Moskevské zastoupen nebyl; a v tom smyslu budu také psáti panu Eajevskému do Vídně. Vašnosti popis dal jsem si přepsati, neb mi jest i jinak důležitý, ale originál půjde s oděvy do Moskvy, neb jest tam dosti lidí, kteří důkladně znají česky, a ti také nechť vědí, kdo se o tu věc přičiňoval.

Plzeňský kroj ženský jsem koupil v Stěnovicích od rych-tářky, velmi pěkný a dobře uchovalý, týž, který měla co nevěsta u oltáře! Jestiť to kabátek bílý s beránkem a sukně bílá (poněkud přimodralá), tak nazvaná herbinka s »pantlem«. Cena poměrně levná. Od jiné pak selky koupil jsem čepec s křídlama, k němu plenu vyšívanou a fěrtuch. Červené punčochy dostal jsem v Plzni nové, a vyšívané střevíce ještě očekávám. Z mužského oděvu mám jen čepici vydrovku; kožíšek; vestu a kalhoty koženky ještě dostanu. Budou scházeti jen boty, kterých posílati nemíním.

Eačtež, prosím, také vyříditi příležitě díky mé panu Dru Klímovi1) s úctou, a přátelské pozdravení p. okresnímu Fůlle-kýmu2) i panu faráři Krejčímu,3) až tento zase navštíví Domažlice. S prosbou, abyste mi i na další časy vzácnou přízeň svoii zachovati ráčili, zastávám Vašnosti oddaným ctitelem.

K. J. Erben.

K tomuto listu přiložil si kaplan Hájek i podrobný seznam krojových součástí, které Erbenovi zaslal, jakož i cenu jejich:

Krojsedlskýdo Moskvy, odeslán dne 19. října 1866 panu Karlu Jaromíru Erbenovi. Leiblík pro svobodnou nový 2 zl. 30 kr. Leiblík pro ženu s pentlí na' spodku nový 2 zl. 20 kr.

*) JUDr. Václav Klíma, advokát v Domažlicích. — 2) Okresní hejtman v Domažlicích. — 3) Farář ve Volmavě u Domažlic.