obdarovány se slovy »Zaplať Pán Bůh« a »S Pánem Bohem« odcházejí do jiného stavení.

Varianty z okolí: 1. »Smrt leze (nesem) ze vsi, nové léto do vsi...« (Bernardice). 2. »Smrt jsme vám zanesli, nové léto přinesli . . .« (Se-pekov). 3. ». . . co nám Pán Bůh nadělí, na zahradě, na poli« (Stálec). 4. ». . . Pána Boha chválili. Svatý Jiří jede k nám, po věnečku veze nám, nám, nám, Nadějkovským pannám« (Nadějkov). 5. ». . . co nám Pán Bůh nadělí. Svatý Petr hřímá, nese flašky vína« (Klisinec). 6 ». . . co nám Pán Bůh nadělí. Fiala, růže kvésti nemůže, — pomoz jí, Bože! (až jí milý Pán Bůh pomůže!) Svatý Jan jede k nám, po věnečku veze nám, nám, nám . . .« (Svatý Jan — veze nám — po věnečku všem pannám.) (Svatý Petr jede k nám, po věnečku veze nám) (Nadějkov). 7. ». . . co nám Pán Bůh nadělí. Vít jede z Říma, veze sud (soudek) vína, abysme ......chválili, nám, nám, celým Čechám (nám, nám, mládencům a pannám)« (Nadějkov). 8. »...bez koření, bez vajec! Panímámě lívanec, pantátovi mazanec, pacholkovi pár vajec a děvečce šupanec« (Rukávec).

9. ». . . Pantátovi pár vajec, panimamě mazanec, pacholkovi růženec a děvečce županec« (Stálec). 10. ». . . co nám Pán Bůh nadělí. Svatý Petr orá, má černého ola, Li da mu ho popohání, on se za ní honí. Chytil ji u vrátek, trhal z ní kabátek. Tys mi ho nešil, šila mi ho Lída, co vykouká z chlíva; šila mi ho Háta, co vykouká z bláta; šila mi ho Estera, co vykouká z kostela. Šila mi ho jehličkou, přitloukala paličkou. Hej, paní mamičko, přidejte mi jedno vajíčko« (Zhoř). 11. ». . . Svatý Petr jede z Říma. Co nám veze ? Flašku vína« (Nuzice).

Následující říkání a pění kolísají mezi zvyky: topení došku, na smrt přistrojeného, obchůzka se stromkem po staveních, pomlázky velko-noční: 1. »Smrtonosko, velkonočko, kdes tak dlouho byla? U studánky (u rybníka), u potůčka (u rubínky), ruce, nohy myla. Zámečkem, zámečkem jsem je (si) zamykala, lístečkem, lístečkem jsem je (si) odmykala.« (Velká.) — 2. »Nový líto, kde jsi bylo, že jsi u nás nebejvalo? U studánky, u hlubánky ručičky si mylo. Čím jsi si je utíralo ? Lískovým listem. Jdi s Pánem Kristem.« (Stálec.) — 3. »Líto, líto, kdes tak dlouho bylo? »U hlubánky, u studánky ruce jsem si mylo. Cos tam jídalo? Polívku s kroupama, hrách se slaninama. Panímámo krásná, dejte hroudu másla . . .« (Nuzice u Bechyně.) — 4. »Nové léto, nové léto, kdes tak dlouho bylo ? U studánky, u hlubánky víno, vodu pilo.« (Líšnice). — 5. ». . . Čím jsi si je myla? Červenými vejci, žlutými mazanci.« (Nadějkov.) — 6. »Huso, huso bílá, kdes tak dlouho byla? Byla jsem já na potoce, myla jsem si nohy, ruce, abych byla bílá, jako sníh a křída.« (Hronova Ves u Nadějkova.) — 7. Fiala, fjala, cos večeřela? Mlíko s kroupama, hrách se slaninama.« (Stálec.) — 8. »Hody, hody, doprovody, dejte červený vejce« atd. (všeobecně známé). — 9. ». . . slepička vám snese zase jiný. Dejte jí semence, snese vám tři vejce.« (Čhejnov.) —

10. ».....kde bych si je sušila? U panímámy, má hodně slámy.«

(Chejnov.)