J. P. Kučera:

Lidové léčení na Veletinsku na Moravě.*)

Agáe, odvaru květového užívá se proti kašli. — Ajbiš, proti neduhům plicním. — Babí hněv, odvaru užívá se proti bolení zubů. — Barvenka, v odvaru koupávají se děti, aby nedostaly souchotí. — Bez-vrška, proti neduhům plicním. — Břečtan, užívá se při dobytčích nemo-cech. — Bukvička, proti neduhům plicním. — Gaganka, proti jakémukoliv bolení. — Černý kořen, dává se kravám, mají-li černou nemoc. — Černo-hlávka, rovněž. — Divoké kamilky, od žaludku. — Dobrá mysl, obkládá se hlava. — Dyne, odvar této dává se kravám, mají-li zácpu. — Dyvizňa, od bolení v krku. — Fijalka, proti kašli. — Hlístník, od bolení žaludku. — Hlohovy květ, proti kašli. — Hluchá kopřiva, květu užívá se proti kašli. — Hořec, dává se dobytku, když nežere. — Gharba, proti kašli. — Izobek, proti bolení žaludku. — Jalovinky, proti jakémukoliv bolení. — Jetelinka kamenná, proti bolení hlavy. — Kakost, odvar dává se vepřovému dobytku, aby nedostal červenku (nemoc). — Kmín, proti větrům. — Koláči, ku hojení ran (jinak také patáčí). — Komímňať, proti bolení žaludku. — Konopě, odvaru užívá se při různých nemocech. — Krvavnik, dává se koním, aby nedostali řezavku. —- Křen, dává se dobytku, aby lépe trávil. ¦— Kozičky pro pocení. — Krušina, odvar se pije, aby člověk vrhl. — Kva-drátky, těchto člověk užívá, aby nedostal vši. — Lubeček, pro vrhnutí. — Mateřídouška, odvaru užívá se proti bolení hlavy. — Melisa-rojovník, proti ženským nemocem. — Oman, dává se dobytku, má-li kašel. — Oponka, proti řezavce. — Pětiprstka, dává se dobytku, aby žral. — Plícník, proti kašli, — Polajka, proti bolení žaludku. — Polní cibule, dává se koním, aby žrali. — Přaslička, proti řezavce. — Rozchodník, tlučený dává se na pohmožděniny. —¦ Rúta, proti jakémukoliv bolení. — Řepíček, proti plicním neduhům. — Řimbaba, proti bolení žaludku. — Řmení, dává se kravám, aby žraly. — Sedmikrása, proti kašli. — Šalfia, proti bolení v krku. — Úročník, proti uřknutí. — Zlatolíček, proti žloutence u dobytka (nemoc). — Žižlava, proti kašli.

Karol A. Medvecký:

Detvanský kroj.

(S 11 vyobrazeními.)

Zvolensko je domovom lepých nár. krojů . . .< píše vo svojích Potul-kách R. Pokorný. A trebárs naše krásné íudové kroje oď tých čias (napísal to ešte r. 1855) rychlým tokom nivelluje terajšia pseudo-civili-zácia, predsa kroj íudu detv. je ešte dosial jedon z najzachovalejších a

*) Veletiny, osada v okresu Uhersko-brodském.