str. 36

Ježíši s Marií, matičkou svou, já Vám poroučím tělo mé i duši mou. Ježíši Nazaretský, králi Izraelský, ochraňujte mě před každým ou-kladem ďábelským.

Andělíčku, můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku. Laskavě na mne hleď, po cestě dobré mne veď, bych. nepadnul do propasti, a držel se božských ctností.

Pane Bože, račiž nám naše hříchy odpustiti, chleba potřebného uděliti. Tatínkovi a mamince, i nám všechněm zdraví dáti. Dědečkům a babičkám, i všem věrným dušičkám lehké odpočinutí přáti, abýsme se tam někdy všickni společně radovali s Kristem Pánem, až na věky věkův. Amen.

Beránku Boží, Pane náš, Pane Ježíši Kriste, který snímáš všechny hříchy světa a nepravosti naše, račiž nám svatý pokoj dáti, od války, moru i hladu nás chrániti, po smrti nám život věčný dáti, abysme se tam s Tebou radovali, s Duchem Svatým a s Kristem Pánem, až na věky věkův. Amen.

Maria plna milosti, matičko plná bolesti, kteráž jsi pod křížem stála a pro Synáčka plakala, když ho katané mučili, na kříž ukrutně přibili, ruce, nohy probodali, posléz kopím bok prohnali. Pro ty svaté drahé rány, Kriste, smiluj se nad námi. Amen.

Z dialektických zvláštností na Českotřebovsku.

Sebral J. Tykač.

Názvy pro živočichy: zajíc domácí — králík, morka — morce, krtice — krtek, mojzle •— rýsek, žabí skořápky — škeble, šnek. šnečí chaloupky — hlemýžď, štíra — mlok, slepák — slepýš, hadí panenka — čolek (též ještěrka obecná), krůta — ropucha, ruda či svára — mšice, fůsa — vosa, housenice — housenka, připínák či zažírák — klíště, náhlík — chlupatá housenka, můra — motýl, muňka — slepičí blecha, ovčička — svinuška, hadí hlava — veliké sídlo, žíhadlo —¦ malé sídlo, hovado — bzikavka.

Plíska — konipásek, čančořík — rehek, muchař — lejsek, zlatý kos — žlůva, rohlík — rorýs, husárek — datel, trpělka — chocholouš, chocholouš — brkoslav, strakapoun — ťuhýk, soják — sojka, šprček — polní vrabec, uhlíř — jikavec, kačena — káče, houser — kokeš, slípka.

Sekář — piskoř, hrůz — řízek (hřízek), hořínek — hořavka, břeůák — mřeňka.

Názvy pro rostliny: lejthárek — sedmikrása, mazanec — blatouch, boločko — bledule, bukvice — petrklíč, zezulka — vstavač, kolovrátek — sasanka, uzené maso — kohoutek, kocmánek — protěž, kapří huba — květel, křepelka — třeslice, hrabičky — šlírovník, (s) cvalníček — roz-chodník ostrý, (lejthar) panský lejthárek r— kopretina, srdíčko — podleska,