str. 551

i zahrocenými, provrtanými i neprovrtanými zdobených, kamenné výrobky broušené a štípané se vyskytují. Příklady takových starožitností význačný jsou pro kulturní vrstvy z doby nejspíše neolithické nebo přechodní její fáse. Takové kulturní vrstvy chovají v sobě následující polní trati: Újezd u Hradšovic, Nivky, Losky a Díly u Veletia, Druhé u Podolí a Hrabal u Popovic (zde nalezeno i dno z nádoby otvorem opatřené).

Pro kulturní vrstvy původu mladšího význačný jsou střepiny z nádob do žlutá na jedné neb obou stranách do žlutá vypálených a kolmo rýhovaných, a vedle nich střepiny z nádob ve volné ruce z hlíny tuhou silně promíchané robených s okraji vzpřímenými a dny neobyčejně tlustými, na hrdle vtisky nehtů, na břiše kolmými, mělkými a hustými rýhami zdobených, kamenné výrobky hlazené a štípané. Takové vrstvy až potud vyskytly se v hliníku u Hradšovic (tu nalezena byla střepina do kruhu obroušená s otvorem uprostřed), při Kojatínku (les) u Veletin, v Podvinohradí u Popovic, v Bukoviném u Mistřic, na Bešcenách u Derfle, v Mladoticích u Slavičína ; nejrozsáhlejší a nejmocnější toho druhu vrstva nalezena byla na náhorní rovině v Krůžku u Vlčnova, kde, v lese, znamenati jest také asi 60 umělých větších a menších vyvýšenin v řadách od východu k západu se táhnoucích, které nejspíše za mohyly hrobů dlužno pokládati.

Na staveništi nového pivovaru v TT h. Brodě narazilo se ve hloubce asi 1 m. na kulturní vrstvu, v níž vedle množství střepin z nádob hrubých ve volné ruce a snad i na kruhu robených, dobře i slabě pálených, prsty svisle rýhovaných, na hrdle a okraji vyhnutém důlkovaných, střepiny jemné z nádob podoby ušlechtilé, rázu staršího, tuhované a oušky opatřené, o nichž však nelze na jisto říci, zda ve volné ruce či na kruhu robené a střepiny neobyčejně silné, tuhovité a vlnovkou zdobené se nalézaly. Také závaží hliněné bylo nalezeno.

Jak se mají střepiny z nádob starších ku mladším, nebylo lze zjistiti. Snad pozdějším soustavným zkoumáním se poměr ten objasní. Vzhledem k tomu, že vrätva tato málo jen kostí obsahovala, ďá se souditi na krátké osídlení tohoto místa a z té okolnosti, že na stře-pinách z nádob rozměrů velkých a tuhových zřejmá jest železná struska a tato i sama o sobě v hojnosti se tu vyskytla, jde na jeyo, že v místech těchto tavírna na železo bývala Vrstva tato, aspoň její horní část, nejspíše spadá do pozdní doby pravěké.

Střepiny z nádob silných a tuhových s okrajem vzpřímeným a mnohonásobnou vlnicí zdobených, vyskytují se také u Újezda při Uh. Brodě a u Šumic.

Kromě uvedených již kulturních vrstev vyskytlo se v poříčí Olšavy a Vláry ještě mnoho jiných, o jejichž původu nelze ani předběžně souditi. Střepiny v nich, ačkoli v množství značném, vyskytly se v tak malých rozměrech, že nelze o nich s jistotou říci, pochá-