str. 435

již díle III. proti nemocera dobytka hovězího a skopového čte se na str. 229. toto: „Aby hospodáříček dobytku nepřekážel. Vezmi v nový itvrtek před sluncem7) třemchy a sdělej z ní střelu maličkou s tětivou, a louček, a pověs v chlívě na dveřích, tak bude míti s tím kratochvil, a dobytka nechá s pokojem."8)

Pro další studium jest doklad tento také proto pozoruhoden, že jím dochází nové opory oprávněná domněnka Zíbrtova (Skřítek v lidovém podání str. 21.), že „byl čtvrtek od pradávna dnem jaksi svátečním, kdy na počest skřítkovu nesmělo se přísti, kdy jemu připravovány obětř, nechávány drobty a zbytky jídel na noc." Svědectví toto jest čtvrté.9)     Jan Soulcup.

III.

V Hořicích byl chycen r. 1766 prodavač koření a olejů Josef Bra'oenec. Byl zavezen do Pardubic a tam byl vyslýchán od vikáře P. J. Reichla. Byl potom vydán krajským hejtmanům v Ml. Boleslavi a odvezen do Semil, kdež byl opět od faráře vyslýchán. Zajímavá jeho výpověď jest uložena v registratuře krajského soudu v Ml. Boleslavi. Kromě jiného přiznává se, že uměl čarovati, a že umění toto má od hospodáříčka. Přiznání jeho zasluhuje pozornosti. Podává příspěvek k víře lidové o této bytosti bájeslovné. Praví v pásmu řeči: „Scházel jsem se s nimi (se sousedy) dvakráte do roka, a když o posvícení jsem tam utrácel, domnívali se, že mám spiritusa čili domáeího hospodáříčka: zatím byli sami čarodějové. Sedm let do kostela prý nešli, nemodlili se, a jejich hospodáříček ani růženec míti jim nedovolil. Kdykoli jsem chtěl, ukázali mi ho: má podobu mužskou, řeč huhňavou, je veliký jako prst a nepomáhá, leč se mu kdo krví zapíše. Co umím jak stran lidí tak dobytka čarovati, to větším dílem od nich pochází. Jednou ve vesnici na Chybo raně někdo ukradl šátek: já jsem jisté věci do hrnce zamazal, to k ohai dal, a hned ten jistý velice odulý přišel a mně šátek vrátil. Od té doby byl jsem od lidí držán, že něco umím." — „Nenaučil vás čarodějství hospodáříček?" — Ten mě ničemu nenaučil, jen mně sliboval, budu-li jeho vůli plniti, že mně zaopatří každých 24 hodin 3—4 zlaté! Měl jsem ho u sebe osm neděl, a když jsem ho zahodil, zase se vrátil. Byl veliký jako

7) Patrně vynecháno: východem.
8) Dovoluji si ještě poznamenati, že zpráva tato byla již otištěna v nPrvni výroční zprávě Společnosti přátel starožitností českých v Praze" r. 1889 na str. 49., ale ne ve věrném přepise a bez udání pramene, který jsem teprve nyní nalezl.
9) V uvedené knize „Seznam pověr" otiskuji řadu dalších podobných, zevrubných svědectví o svěcení čtvrtka u starých Cechů z věku XVIt. a XVIII. Zíbrt.