str. 429

Čís. 6. Konce šatek, „bedněný" (t. j. nahoře až na malý otvor uzavřeny) džbán a kraslice z okolí Velké. (Fotografie professora Jos. K 1 v a n ě.)

Nevěsta a družičky mívají hlavu půvabně zapentlenu. Obrázek 4. a 5. objasní lépe pentlení to, kteréž kromě starodávného pentlení březovského a hrozénkovského patří k nejstarším tvarům moravským. „Kánka" ze zrcátek a skleněných perel nad čelem, kulaté „záušnice" na bocích, „věnec" (vlastně kytice) na vrchu hlavy a „vrkoč* z pentlí v zadu jsou hlavní součásti jeho. Důležitým rouchem slavnostním jest t. zv. kabátek, t. j. kordulka z aksamitu často i z damašku se dvěma špičkami při předním výstřihu (viz obr. č. 4.). Celý kabátek je z předu lemován pentlemi. Kabátky takové druhdy i v Pomoraví a na Nitransku se nosívaly, ba i těšínský ži-vůtek na ně poněkud připomíná. Nyní se tratí z užívání a jen Javorník je v nich stálý.