str. 352

* O kraslicích Slovinských píše v zajímavém článku „Písanice iz Bele Krajině", Prilog k slovenski narodni ornamentiki, Janko Barlě v publikaci „Izvestja muzejskega društva za Krajnsko" (red. A. Koblar, Ljubljana, 1893, III. 6, str. 2.53 — 240). Všímá si pilně publikace Vlast. muz. spolku olomuckého i dovolává se studie prof. J Klvaněvč. Lidu II. a statí Vlasty Havelkové.

* Koulovy studie „O kroji lidu slovenského" (Č. Lid I.) pou-užívá týž badatel J. Barlě ve výkladu o ženském úboru „rálice" v „Letopisu Matice Slovenské za léto 1893 "* (red. A. Bartel), v Ljub-Ijani, 1893, str. 29.

* Anglický cestopis po Čechách vydá ve známé sbírce „Illu-strated books oftravel" spisovatel James Baker. Upozornili jsme již (č. L. II. 740), jak pilně v Praze studoval naše památky a náš život národní a jak z tohoto studia těžil při svých publikacích. V chystané knize bude si všímati také národopisu českého, jsa podporován při práci této od pana Fr. A. Borovského, kustoda uměl.-průmyslového musea v Eudolfině.     Z.

* Česká píseň na folkloristickém sjezdu v Chicagu r. 1893.

Při sjezdu folkloristickém byl pořádán koncert řízením F. W. Eoda,. při némž zpívali vedle jiných také Čechové svoje písně. Koncert byl zahájen sborem německým „Nun ruhen alle Wälder". Po něm zahlaholil mužský sbor český. Podle časopisu „The folklorist" (Chicago, 1893, IV. str. 246—247): „Bohemian folk songs by male chorus „Husitská", „Byv a 1 e Cechové" and „Zamítnuté Po-z v r i n a" (t, j. pozvání). Po benátských popěvcích' gondolských a zpěvu norském zpívali Poláci „Ukraina", „Mazur" a „Kosciusko Polonaise". Pak zpívány písně ceylonské, indiánské, japanské, turecké, domorodcův amerických a ruské. „Russian folk songs" Madame E. Lineff „Lootchina" and „Ya vetcho'r moloda". Pořadem dále zazpívány písně švédské, irské, anglické, skotské, kreolské a na konec vlastenecké písně americké.    Z.