Pochválen bud! Ježíš Kristus! Mnoho vzláště vážená Paní kmotra!

Poněvadž Bůh všemohoucí na nás manžele dobrotivě vzhlédnouti ia nás s dceruškou milostivě obdařiti ráčil: Pročež k mnoho vzláště vážené Paní kmotře jakožto otec a křesťan s manželkou mou mé celé -outočiště beru, a poníženě prosím a žádám, aby tomu nekřtěňátku y hodinu 3tí odpoledne dnešního dne v zdejším chrámu Páně za laskavě nakloněnou Paní kmotru se dostaviti, sobě neobtěžovali.

Za kteroužto prokázanou lásku křesťanskou a velikou milost já :s mojí manželkou všemožně služby vždy konati se zavazuji, zůstávaje

Mnoho vzláště vážený Paní kmotry! ponížený k službám volný (Podpis.)

Pozvání za kmotry (List kmotrovský).

Slovutné poctivosti, mně obvzláštně milý Pane kmotře, štěstí, izdraví a hojného Božího požehnání, se všemi nejmilejšími domácími za prodloužená léta na všemohoucím Pánu Bohu vinšuju a přeji. S uctivou šetrností se důvěřuji že mi za zlé míti nebudete, nýbrž -tento příchod můj do příbytku vašeho, i také mé sprosté promluvení a žádost v dobré obrátíte. Předně vás za to, můj laskavý pane kmotře (neb paní kmotra), pro Boha prosím a žádám, jestli jsem co proti vám učinil a vás v čem rozhněval, abyste mi to milostivě a laskavě, jednou, podruhé i potřetí pro Pána Boha prosím, odpustili. Dáleji před mým laskavým panem kmotrem (neb paní kmotrou) tajiti nemohu, kterak Bůh všemohoucí okem svaté dobrotivosti na manželku ^mou vzhlédnouti a nám spolu s manželkou mou synáčka (neb dcerušku) dáti ráčil, z čehož bud! Pánu Bohu věčná chvála! I starajíce my se o to jakožto rodičové křesťanští, aby to nemluvňátko křtu svatého dojíti a svaté církvi katolické přivtěleno býti mohlo, já podle téhož křesťanského řádu z povinnosti mé otcovské, mého laskavého ,pana kmotra (paní kmotru) mezi jiné pány a paní kmotry, spolu s manželkou mou sobě obvzláštně oblibujíce, abyste se k témuž nemluvňátku před Pánem Bohem a správcem církevním při svatém křtu za jednoho rukojmí a pána kmotra (paní kmotru) postavili, uctivě žádám. Za kterýžto milosrdný skutek Bůh všemohoucí hojná odplata býti ráčí, a já slibuji svého laskavého pána kmotra (paní kmotru) až -do smrti v ničemž nehněvati, nýbrž vším dobrým se pdsluhovati, v náležité uctivosti a vážnosti míti. Že tato má žádost při vás skutečně naplněna bude, poníženě žádám.