Čís. 13. Z ornátu v Českém Brodě ze začátku XVII. věku.

se nyní chovají v různých musejícb evropských, na př. v museu -vídeňském a mnichovském. Skvostné tyto předměty ozdobeny jsou vzácným vyšíváním ve stříbře a zlatě. Jeho vzory podobají se našim ornamentům (č. 12., 13. a 14.), tak že pokud by nebylo zjištěno, odkud práce ty jsou, nikdo by nerozeznal, že jedny jsou původu západoevropského a druhé východního. Věc je tím podivnější, že vlastní ornamentální těleso forem tureckých je v té době rázu docela jiného.

Taková vyšívání zlatem a stříbrem měla na podobné práce západní Evropy největší vliv, a proto byla díla taková nejdříve v témže materiálu na západě prováděna.

čabraky a sedla dříve uvedená pracována byla asi nejvíce v ležení a v krajinách opanovaných, dozajista od žen a mužů do otroctví a poroby .přivedených. Asi tím možná vysvětliti různost forem ornamentálních jednak na předmětech těchto, robených v krajinách západoevropských, jednak na pracích tureckých ve vlastní říši.