str. 230

ze Stojic přes Postupice do Přistoupína; li sto no si z Pozdína přes Bystrou do Chvátalky; tamboři z Hluk přes Netluky do Bubenče; vojáci z Neplachova přes Bojiště do Hrdin; důstojníci z Vojovice přes Vojslavice do Otinovsi; studenti z Ne--zamyslic přes Neznášov do Mysletic; inženýři z Plaňan přes Úvaly do Horoměřic; šupli kanti z Prosenic přes Nadějkov do Obdrže; kandidáti z Čekánova přes Psáry do Chleba; advokáti z Bezpráv přes Radim do Pravnova; soudcové z Křivo-soudova přes Pravonín do Sudislavic; vypovězenci z Vyhnánie přes Hostějov do Dědiny; kněží z Modlenic pře3 Božídům do Bohumil; urození z Veleslavína přes Sebeslavice do Miloätic; milostpaní ze Slibovic přes Pamětník do Cinětic; sloužící z Pánkova přes Neuslužice do Sluhova; sousedé z Nedruhovic přes Bližnoves do Druhova; příbuzní ze Strejčkova přes Tetín do Bratříc; nemluvňátka z Cuclavic přes Mlíkojedy do Mladě-jova; chlapci z Bosovic přes Holovousy do Botič; dívky ze Strojetic přes Libejice do Milenky; zamilovaní z Toužetína přes Sloučín do Svojetína; manželé ze Žehrova přes Ghotěmír do Dobromysle; staré panny z Děvína přes Staršov do Babic; starci z Dědkova přes Holohlavý do Pohodlí; umrlí z Hrobu přes Dušníky na Nový Svět!

Uvedením této hříčky, jak patrno, nechceme nic jiného říci, nežli že tak mnohé dnešní hledání jest zbytečností, poněvadž to, o co jde, třeba již před půl stoletím bylo pečlivě sebráno, urovnáno a uschováno, jako právě žertík tento.

Chození s „Luckami" v Kostelci u Vorlíka a v okolí.

Píše Frant. Racek.

(S obrázkem.)

Tři až šest dívek 12—Mletých přistrojí se do bílých šatů, obličeje si zahalíce buď řídkým závojem anebo zachoulí se šátkem anebo rouškou, aby jim nebylo na obličej viděti, ale samy aby viděly. Jedna chová z cucků sbalené dítě, druhá má hadr nebo mycí kartáč, třetí má metlu, čtvrtá košíček neb uzlík s jablky, pátá štětku k bílení. Místy chodí s nimi šestá za kněze oblečená, majíc knihu a kropáč, jakým se kropí v zahradě (totiž pouze kropítko čili růži, kterou voda se rozstřikuje).