str. 99

a panně nevěstě i celé společnosti! Ať žije obec Jihlavecká!" Později arciť pozbyl svatební praporec významu toho a sloužil pak zejména ? obecnému obveselení, neboť se jím svatebčané, mužští z jedné, ženské pak z druhé strany, škádlívali. Z příčiny té připevněn byl ? hrotu žerdi malý panáček, představující nějakého vojáčka, obyčejně husara. Šašek ten ověšen byl rolničkami a byla ? němu větvička jalovce místo prutu rozmarinu upevněna. ? této větvičce, praporem potřásajíc, dávala starosvatka mužům a kolem stojícím divákům při-voněti, což ovšem vzbuzovalo vždy všeobecnou veselost. Praporec držela starosvatka v průvodu obyčejně v ruce levé majíc žerď jeho o levé rámě opřenu.

Čís. 2. Svatební prapor z Klátovce (rub).

Praporec svatební zhotoven byl z plátna bílého tvaru obdélného. Plocha jeho vyzdobena byla ornamenty lidovými, symbolickými a výjevy představujícími průvod svatební a život rodinný.

? žerdi přivázán byl buď jedním nebo dvěma cípy a měl pak podobu našich obyčejných praporu. Jiné praporce měly tvar korouhví kostelních; v případě tom byla plocha plátna přeložena ve dvě půle, v přehybu ? příčnímu bidélku přišita ? ? žerdi pak korouhev tato připevněna. V tomto čísle přinášíme vyobrazení obou těchto tvarů, kteréž obrazy svými se doplňují jaksi navzájem. Prvý pochází z obce Klátovce, druhý z Horních Dubenek.

Praporec z Klátovce jest po obou stranách barevnou vlnou a přízí pestře vyšit, červená a modrá barva na něm převládá. Na přední straně, nesoucí v středu nápis: Jen praporec patří do Klá-