Menu

MFF Strážnice 2018

Srdečně vás zveme na 73. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2018 a 36. ročník Folklorního festivalu Dětská Strážnice 2018, který se koná ve dnech 21. – 24. června 2018.

 „Zdá se, že to není až tak dávno, co se zámeckým parkem naposled nesla znělka strážnických slavností. A už je před námi další ročník. Park, skanzen, zámek a město se opět zaplní nedočkavými návštěvníky, kteří k nám zavítají, aby se potěšili prostou krásou rozličných tradic lidové kultury.

Letošní ročník bude vskutku významný, i když samotný festival neslaví žádné kulaté či půlkulaté jubileum. Zato jej slaví celá naše země. Vždyť si připomínáme 100. výročí vzniku Československé republiky, společného státu Čechů a Slováků. Je tedy co oslavovat. My se s hrdostí hlásíme k tomu, že v roce 1946 po skončení strašlivé války vznikl náš festival pod názvem ‚Československo v tanci a zpěvu‘. Festival i letos dává příležitost slovenským kolektivům v mnoha pořadech.“

Výročí vzniku Československé republiky si připomeneme dvěma velkými programy. Pořad Síla tradice se odvíjí od společenských klíčových momentů Československé republiky, se kterými rezonovalo formování a vývoj folklorního hnutí. Autorky Martina Pavlicová a Lucie Uhlíková připravují pořad, ve kterém budou účinkující dokreslovat historické a společenské souvislosti folklorního hnutí 20. století.

Galavečer hudby a tance bude jedinečný program, ve kterém se představí dvě profesionální umělecká tělesa, která jsou v současné době ve svých státech považována za špičky umělecké lidové tvorby. Můžete se těšit na Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ z České republiky a Slovenský ľudový umelecký kolektív SĽUK  ze Slovenské republiky. I když  tělesa dnes územně dělíme, vychutnáme jejich společné propojení v jeden kulturní československý celek.

Jubileum roku 1918 však neochudí programovou skladbu slavností. Diváci mohou zhlédnout jak vystoupení zahraničních kolektivů ve variantách programu Z krajin za obzorem, tak regionální folklor z Brněnska v pořadu Ta brněnská mája tenká. V Brně a okolí se nachází početné soubory a skupiny, které se věnují písním, tancům a zvykosloví Brněnska. Zejména tradice hodů je zde stále živá. Hody jsou radostnou událostí vesnice. V pořadu se tedy přeneseme na hody na Brněnsku, kde budou představeny mnohé, často stále živé, hodové tradice.

Pro návštěvníky jsme letos připravili dvě velké novinky. Tou první je oživení Zbojnické lúky. Na toto krásné místo je plánováno hned několik pořadů. V sobotu i neděli to budou programy s tanečními a hudebními workshopy a program Zatancujme si – Brněnsko. Druhou novinkou je přesun finále soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, které proběhne na větším stadionu Zámek a začátek se posune na 17 hodin, tedy až po průvodu. Dopolední předkolo zůstává na stadionu Zahrada.

Festivalová programová nabídka bude opět široká a pestrá. Mezi tradiční stálice festivalu jistě patří pořady v areálu skanzenu: setkání se zpěvem a vínem, přehlídka tradičních řemesel, folklorní klub a škola a tvůrčí dílny a hry v areálu Muzea vesnice jihovýchodní Moravy. Nebude chybět přehlídka dětských lidových muzik a pořady Dětské Strážnice. V sobotu odpoledne projde městem oblíbený slavnostní průvod. Nebude chybět tradiční Odpoledne s dechovkou a velmi populární Noci s hudci.

 

Podrobný program MFF Strážnice najdete už teď na našich internetových stránkách http://festivalstraznice.cz/. Během května budeme doplňovat podrobnosti o jednotlivých pořadech a účinkujících. Na tomto místě si můžete prohlédnout bohatou fotogalerii z uplynulých ročníků a také výběr z festivalových plakátů.

„Tak jako každý rok jsme pro návštěvníky slavností připravili více než dostatečnou nabídku. Máme se čím předvést. Naše kulturní dědictví je bohaté. A tak jsme přesvědčeni, že Mezinárodní folklorní festival Strážnice spolu s Dětskou Strážnicí mohou být výrazným a důstojným příspěvkem České republiky k Evropskému roku kulturního dědictví, které pro rok 2018 na návrh Evropské komise schválil Evropský parlament. A Vy, milí návštěvníci, se o tom můžete sami přesvědčit. Tak ať se Vám u nás líbí!“

PhDr. Jan Krist
předseda Programové rady MFF Strážnice

foto: www.sluk.sk, Rocker Photo – Šimon Luža, archiv NÚLK