Menu

Předvelikonoční akce ve skanzenu

Ve dnech 24. a 25. března se v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici uskutečnil pořad Fašanky, fašanky, Velká noc ide, který byl věnovaný jarním, masopustním a velikonočním zvykům. Sobotní program obohatily soubory Pentla z Boršic a Danájek ze Strážnice, nedělní soubory Radošov z Veselí nad Moravou a Krahulíček z Hrubé Vrbky.

Návštěvníci se seznámili s masopustními obyčeji a obchůzkami masek. Strážnické tetičky poutavě vyprávěly o křesťanském prožití postního období a o postním stravování. Velikonoční období bylo zastoupeno pečením beránků z kynutého těsta a výrobou kameninové formy na beránka, zdobením kraslic různými technikami, barvením vajíček přírodními barvivy, výrobou řehtaček nebo pletením pomlázky. Návštěvníci se mohli seznámit s horňáckým krojem a podívat se, jak se děvčata a vdané ženy z Horňácka strojily během Velikonoc.

Příchozí se také dověděli, jaké zemědělské práce čekaly hospodáře na jaře a co vše se muselo připravit před začátkem prací. Zájemci si mohli vyrobit vrbovou píšťalku, ochutnat čaje z jarních bylinek a poučit se o jejich užití.

Nechyběla tradiční ochutnávka pokrmů, tentokrát v podobě masopustních koblížků a kynutých beránků. Pro děti byly připraveny tvořivé dílničky a zábavné hry. Atmosféru doladil velikonoční jarmark.
Již šestým rokem proběhla Soutěž o nejlepší slovácký uzený bok, které se zúčastnilo 12 řeznictví se 14 uzenými boky.
Letošní volba toho nejlepšího a nejchutnějšího uzeného boku byla pouze v rukou návštěvníků. V hlasovací se sešlo 343 platných hlasovacích lístků. Jak to všechno dopadlo?

1. místo, celkem 105 hlasů – řeznictví U TŘÍ LVŮ s. r. o., Uherský Ostroh – číslo 1.

2.místo, celkem 57 hlasů – Nasna Elva, Slavičín - číslo 11.

3.místo, celkem 27 hlasů - řeznictví Hakalík, Lanžhot - číslo 5

 

Gallery Plugin