Menu

Betlémská cesta v Třešti

Národní seznam: 2015

Město Třešť patří vedle Jihlavy a Třebíče k významným střediskům betlemářství nejen na Vysočině, ale i v celé České republice. Již více než dvě století se zde udržuje stále živá tradice – vyřezávání betlémů, jejich stavění, ale také jejich specifické zpřístupnění široké veřejnosti v autentickém prostředí – v betlemářských rodinách, tzv. Betlémská cesta v Třešti.

Nominační a evidenční list "Betlémská cesta v Třešti"

V Třešti má stavění betlémů více jak dvousetletou tradici. Na počátku 19. století se zde objevovaly papírové betlémy, ve druhé polovině 19. století dřevěné figurky. Místní řezbáři vyřezávají dřevěné postavičky a zvířátka dodnes.

Třešťské betlémy jsou komponovány jako diorama, v němž se krajina vytvářená z pařezů, mechů a jiných přírodnin stupňovitě zvedá a přechází v krajinu malovanou, tzv. "lončoft". Třešťské betlémy neztrácejí své kouzlo a příchozím se každoročně ukazují v novém kabátě.

Zajímavostí je tradiční Betlémská cesta. Každoročně v období od 25. 12. do 2. 2. mohou lidé navštívit domácnosti, kde se betlémy vystavují. Od roku 2008 je naše Betlémská cesta o trochu delší, vede až do centra Prahy, do Jindřišské věže.

Foto:www.region-vysocina.cz/trestske-betlemy-stala-expozice-spolku-pratel-betlemu