Menu

Tady jsme doma - Přišel k nám host

MFF Strážnice 2016

Vítejte k nám milí hosti, s radostí a veselostí! Vítejte u nás doma.

Lidé se od nepaměti navštěvovali a touha setkávat se přetrvává i do dnešních dní. Byť se doba změnila a „setkávání se“ probíhá ve velké míře na internetu prostřednictvím různých sociálních sítí. My dospělí si uvědomujeme tento posun, ale naše děti? Snad pro ně je náš pořad poučením a ukázkou, jak lidé žili, kolik příležitostí k vzájemným setkáním měli.

Návštěvy probíhaly během celého roku, a to z nejrůznějších důvodů – přástky, vaření trnek, draní peří; sousedská výpomoc při žních, zabijačkách; svátky, koleda, svatba a další rodinné příležitosti.

Pořad je výjimečný v tom, že spolu s dětskými folklorními soubory vystoupí také žáci 4. třídy Základní školy z Proskovic, kteří nepůsobí v žádném folklorním souboru, ale s lidovými tradicemi je seznamuje paní učitelka v rámci běžného vyučování. Naplňuje tak záměr projektu Tady jsme doma – Regionální folklor do škol, ve kterém je již v současné době zapojeno mnoho jiných škol z celé republiky.

Chceme pobavit, ale také přimět k zamyšlení. Máme k sobě tak blízko, ale zároveň tak daleko…Proto jsme rádi, že jste přišli, milí hosti. Tance, zpěvu bude dosti!

Účinkují:
DFS Malá chasa z Rohatca
DFS Hradišťánek z Uherského Hradiště
DFS Vlčnovjánek z Vlčnova
DFS Malá Vonica ze Zlína
Základní škola Ostrava-Proskovice, žáci 4. třídy

Pořadem provázejí:
Barbora Černíková, Jakub Černík

Autorky:
PhDr. Alena Schauerová, Yvona Voráčová a Mgr. Magdalena Maňáková

Foto: Hana Holomčíková, Horňácko TV